- Etusivu
- Esteettömyys
- Esteettömyyskartoitukset
- Luontoreittien ja –kohteiden kartoitus
Luontoreittien ja –kohteiden kartoitus
Luontokohteiden Reitit ja rakenteet -esteettömyyskartoitus on luontokohteen omistajan tai ylläpitäjän työkalu, jolla pyritään parantamaan kohteen palvelutasoa. Koulutetun kartoittajan toteuttama esteettömyyskartoitus tuottaa tietoa kohteen esteettömyyden kehittämistarpeista ja auttaa kohteen esteettömyystason luokittelemisessa. Lisäksi Reitit ja rakenteet -esteettömyyskartoitusta voi hyödyntää esimerkiksi esteettömyyskuvailun laatimisessa tai tuotettaessa markkinointimateriaaleja kohteista.
Kesällä 2024 julkaistut Reitit ja rakenteet -lomakkeet korvaavat aikaisemmat Luonto ESKEH -kartoituslomakkeet, joita oli 21. Paralympiakomitean sivuilta löytyvä uusi kokonaisuus sisältää 14 lomaketta. Uudistuksen myötä esteetön reitti ja vaativa esteetön reitti kartoitetaan nyt samalla lomakkeella. Niiden raja-arvot näkyvät Excel-lomakkeen lisätiedoissa.
Reitit ja rakenteet -lomakkeiden avulla kartoitetaan kohteesta saatava ennakkotieto, kuten kohteiden verkkosivut ja painetut esitteet, opastus, erilaiset reitit ohitus- ja kääntöpaikkoineen sekä pintamateriaalit samoin kuin reitin varrella olevat kohteet ja rakennelmat. Näitä ovat esimerkiksi taukopaikat, laavut, näköalatasanteet ja lintutornit.
Esteettömien luontoreittien kuvailu
Luontoreitistä etukäteen saatava esteettömyystieto on tärkeää, jotta retkeä suunnitteleva saa tarvitsemansa tiedot kohteesta. Etukäteistiedon avulla retkeilijä voi arvioida soveltuuko retkikohde hänelle, ja miten retkelle tai reitille kannattaa varautua.
Esteettömyyskuvailun tekstiosuus kannattaa koota siten, että kuvauksessa on huomioitu erilaiset toimintarajoitteet, kuten liikkuminen, näkeminen, kuuleminen ja ymmärtäminen. Tietojen avulla esimerkiksi apuvälineellä liikkuva, avustajaa satunnaisesti arjessaan tarvitseva henkilö voi etukäteen pohtia millaisella apuvälineellä hän kohteessa pystyy toimimaan tai missä tilanteissa hän voi tarvita avustajaa. Vastaavasti viittomakielinen henkilö näkee, löytyykö kohteesta viitottuja opasteita ja näkövammainen henkilö, onko kohokarttoja tai ääniopasteita.
Esteettömyyskuvailun saavutettavuutta voi parantaa julkaisemalla sama teksti äänitiedostona, selkokielinen tiivistelmä, lisäämällä kohteesta alt-tekstein varustettuja valokuvia sekä julkaisemalla kohdetta kuvaavia videotiedostoja.