- Etusivu
- Esteettömyys
- Luontokohteiden esteettömyys
Luontokohteiden esteettömyys
Luontoreittien ja niiden varrella sijaitsevien rakenteiden kartoittaminen auttaa luontokohteen omistajaa tai ylläpitäjää saamaan tietoa esteettömyyspuutteista ja kehittämisen kohteista sekä luokittelemaan sen esteettömyystaso.
Kesällä 2024 julkaistu Reitit ja rakenteet -esteettömyyskartoitus on luontokohteen omistajan tai ylläpitäjän työkalu, jolla pyritään parantamaan kohteen palvelutasoa.
Esteetön luontoreitti ja vaativa esteetön luontoreitti
Kesällä 2024 julkaistut Reitit ja rakenteet -lomakkeet korvaavat aikaisemmat Luonto ESKEH -kartoituslomakkeet, joita oli 21. Uusi kokonaisuus sisältää 14 lomaketta. Yhdistelyn seurauksena esteetön reitti ja vaativa esteetön reitti kartoitetaan samalla lomakkeella. Niiden raja-arvot näkyvät excel-lomakkeen lisätiedoissa.
Reitit ja rakenteet -lomakkeiden avulla kartoitetaan kohteesta saatava ennakkotieto, kuten kohteiden verkkosivut ja painetut esitteet, opastus, erilaiset reitit ohitus- ja kääntöpaikkoineen sekä pintamateriaalit samoin kuin reitin varrella olevat kohteet ja rakennelmat. Näitä ovat esimerkiksi taukopaikat, laavut, näköalatasanteet ja lintutornit.
Reitit ja rakenteet -ohjeet esteettömyyskartoituksiin on koottu Suomen Paralympiakomitean Reitit ja -rakenteet -raporttiin (2024).
Esteettömien luontoreittien kehittämisen prosessi
Ulkoilureittien suunnittelu ja toteuttaminen ovat usein kuntien ja Metsähallituksen vastuulla. Hyvän lopputuloksen varmistamiseksi prosessiin kannattaa ottaa mukaan maanomistajat, virkistysalueiden- ja palveluiden suunnittelijat, rakentajat, reittien hoitajat, matkailu- ja retkeilyalan yrittäjät, esteettömyyskartoittajat ja palvelujen käyttäjät.
Esteettömien luontoreittien kehittäminen etenee viiden pääkohdan kautta. Tätä voi soveltaa niin uusiin kuin olemassa oleviin esteettömiin reitteihin. Tutustu koko prosessiin Eräpolkuraportissa (s. 18).
- Esteettömän luontoreitin suunnittelu
- Maastokartoitus
- Reitin rakentaminen
- Reittikuvauksen luominen ja tiedotus
- Reitin käyttäminen ja palautteen keruu
Vaihe 1: Esteetön eräpolku -hanke (2018–2020)
Esteetön eräpolku -hanketta koordinoi Suomen Paralympiakomitea kumppaneinaan Metsähallituksen Luontopalvelut ja Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKE.
Opetus- ja kulttuuriministeriön tukeman hankkeen ensimmäisessä vaiheessa päivitettiin Luonto-ESKEH -lomakkeet vuonna 2019 sekä laadittiin Esteetön eräpolku -ohjeet. Toisessa vaiheessa ohjeita on testattiin ja jatkojalostettiin.
Vaihe 2: Luonto Kaikille Kainuu -hankekokonaisuus (2021–2023)
Kajaanin Ammattikorkeakoulun koordinoimasssa hankekokonaisuudessa koottiin uutta tietoa mm. talvi- ja vesistöreittien kartoittamisesta.
Vaihe 3: Reitit ja rakenteet -hanke (2023–2024)
Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemassa Reitit ja rakenteet -hankkeessa päivitettiin ohjeet esteettömyyskartoituksiin ja esteettömyyden kuvailuun. Ohjeiden avulla on mahdollista kartoittaa lähiluonnossa ja kaavoitetun alueen ulkopuolella sijaitsevat reitit ja rakenteet, pois lukien lähiliikuntapaikat, ulkoilupihat ja talvireitit. Esteettömyyskartoitusten lisäksi opastetaan kuvailemaan luonnossa liikkumisen olosuhteita esteettömyyden näkökulmasta. Reitit ja rakenteet -ohjeet korvaavat aikaisemmin käytössä olleen Luonto ESKEH -ohjeistuksen kartoituslomakkeineen.
Reitit ja rakenteet -ohjeet (ohjeet esteettömyyskartoittajalle, 14 kartoituslomaketta) ovat ladattavissa Suomen Paralympiakomitean verkkosivuilla.