- Etusivu
- Ajankohtaista
- Blogit
- Paraurheilun ystävä, nyt on aika vaikuttaa!
Paraurheilun ystävä, nyt on aika vaikuttaa!
14.10.2024
Paralympiakomiteassa toukokuussa 2024 aloittanut pääsihteeri Hilkka Pöyhönen kertoo ensimmäisistä kuukausistaan järjestön luotsina, ja kutsuu sidosryhmät jakamaan näkemyksiään Paralympiakomitean strategian päivityksen suhteen. Suomalainen urheilukenttä elää muutoksen aikaa – minkälainen rooli Paralympiakomitealla tulisi olla?
Minulla on kohta viisi kuukautta takana Suomen Paralympiakomitean pääsihteerinä. Menneet kuukaudet olen saanut tutustua Paralympiakomitean henkilöstöön ja perehtyä sen toimintaan ja historiaan, järjestökenttään sekä sidosryhmiin.
Hyppy yliopistomaailmasta paraurheilun pariin on ollut suuri ja samalla todella innostava. Tässä kansalaisjärjestössä on paljon yhteisöllisyyttä ja sen toiminta on täynnä merkityksellisyyttä. Olemme avaamassa ovia kaikille liikuntaan ja urheiluun.
Paraurheilulle on kysyntää ja siihen halutaan panostaa.
Ilokseni sain myös vierailla Pariisin paralympialaisissa. Paralympialaiset olivat monin tavoin menestys: kisapaikat, järjestelyt, huippu-urheilun taso ja ennen kaikkea tunnelma tekivät kisoista jopa kaikkien aikojen paralympialaiset.
Pariisi eli kisojaan täysillä ja näytti parastaan. Samalla saatiin maailmanlaajuinen ennätys yleisömäärissä. Paralympialaisia seurasi Suomessakin huikeat 2,7 miljoonaa ihmistä. Paraurheilulle on maailmalla kysyntää ja siihen halutaan panostaa.
Katseet ovat kääntyneet myös paraurheilun menestykseen ja asemaan Suomessa. Syyskuussa julkaistiin valtion liikuntaneuvoston tilaama ja Liikuntakeskus Pajulahden toteuttama Paraurheilun organisoituminen ja tila Suomessa 2024 -arviointiraportti.
Arviointi nostaa esiin monia huolia paraurheilun tilanteesta. Urheilijoiden rekrytointi takkuaa, lajiliittointegraatioiden tilanne on vaihteleva ja osin heikentynyt, paraurheilun johtaminen nähdään sekavana ja urheilijoiden ääntä ei kuulla riittävästi.
Moni arvioinnin esiin nostamista haasteista on tuttuja jo vuosien jopa vuosikymmenien takaa, osa niistä on uudempia. Arviointi on luettu Paralympiakomiteassa tarkkaan ja tulemme tekemään isompia aloitteita tai pienempiä korjausliikkeitä sen pohjalta. Myös yhteistyö eri toimijoiden kanssa on ratkaisujen keskiössä: miten saamme yhdessä paraurheilun uuteen nousuun.
Suomen Paralympiakomitea on päivittämässä strategiaansa keväällä 2025, ja jo sitä ennen laadimme tavoiteasiakirjan yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa. Näemme paraurheilun arvioinnin tärkeänä asiakirjana suuntaamassa toimintaamme.
Vastaa sidosryhmäkyselyyn: Mihin suuntaan Paralympiakomiteaa tulee luotsata? Mikä meidän roolimme tulisi olla?
Samalla haluamme kuitenkin kysyä myös jäseniltä ja sidosryhmiltämme, mihin suuntaan meidän tulee Paralympiakomiteaa luotsata? Mikä meidän roolimme tulisi olla, jotta vammaisilla ihmisillä olisi parhaat mahdollisuudet liikkua ja urheilla Suomessa?
Avasimme sidosryhmäkyselyn, jonka kautta voit vaikuttaa toimintaamme ennen tärkeitä neuvotteluita ja strategian päivitystyötä. Käythän vastaamassa 11.11.2024 mennessä!
Paraurheilun suunta ja roolitus vaikuttavat myös yhteistyöhömme Suomen Olympiakomitean kanssa. Olemme keväästä asti selvittäneet, miten yhteistyötämme voisi syventää molempia hyödyttävällä tavalla. Tehtävänjako ja roolitus parahuippu-urheilun suhteen on tämän selvitystyön keskiössä.
Tätä selvitystyötä tulee tukemaan OKM:n tilaama ja Huippu-urheiluinstituutti KIHUn toteuttama Para- ja vammaisurheilun organisointitapojen benchmarkingselvitys. Tämän selvityksen kautta saadaan katsaus parhaisiin malleihin kansainvälisesti.
Paraurheilun paikasta puhutaan syyskokousseminaarissamme 28.11. klo 16, Näkövammaisten palvelu- ja toimintakeskus Iiriksessä. Tilaisuus myös striimataan. Olet lämpimästi tervetullut kuuntelemaan asiantuntijoita ja keskustelemaan paraurheilun organisoitumisesta Suomessa.
Miltä paraurheilun tulevaisuus siis näyttää? Pariisin paralympialaiset osoittivat, että paraurheiluun suuntautuva kiinnostus on suurempaa kuin koskaan. Suomi menestyi hienosti ja nyt on meidän aikamme näyttää, että saamme paraurheilun kukoistamaan myös tulevaisuudessa.
Lisätietoja:
Hilkka Pöyhönen, Pääsihteeri, 040 620 8773, hilkka.poyhonen@paralympia.fi