- Etusivu
- Ajankohtaista
- Uutiset
- Vapaaehtoistyö: Pekka Virtaselle vapaaehtoisena toimiminen on ollut sukellus paralajien maailmaan
Vapaaehtoistyö: Pekka Virtaselle vapaaehtoisena toimiminen on ollut sukellus paralajien maailmaan
31.1.2024
Tamperelainen Pekka Virtanen on ollut vapaaehtoisena monissa kisoissa useiden vuosien aikana ja toimenkuva eri tapahtumissa on vaihdellut.
- Kaikki alkoi oikeastaan siitä, kun 12–13-vuotiaana kävin pelaamassa pingistä Helsingin Herttoniemen kirkolla. Minua ja veljeäni pyydettiin vastaamaan toiminnasta ja haimme pöydät varastosta jumppasaliin, valvoimme tilaisuuksia ja siivosimme jäljet pelien jälkeen, Virtanen muistelee oman vapaaehtoistoimintansa alkua liikunnan parissa.
Sittemmin tulivat lasten harrastukset. Monet nuorten harrastajien vanhemmat ovat hymyssä suin kertoneet kolmen koon roolistaan: kuljettaja, kustantaja ja kannustaja. Näin kävi myös Pekan kohdalla.
- Poikani harrastaessa pikaluistelua seisoskelin alussa kentän laidalla harjoitusten aikaan. Jatkossa toimin ajanottajana ja tulospalvelussa itse tekemäni Excel-taulukon avulla. Sain kuulla, että tuloksia ei ollut aiemmin koskaan saatu niin nopeasti kuin minun aikanani.
Kuljettajan rooli jatkui, kun omat lapset harrastivat musiikkia. Virtanen kuljetti heitä iltaisin Malmilta Käpylään ja takaisin jopa 7–8 kertaa viikossa. Taksikuskin rooli ei ollut huono, vaan isä hoiti sen mieluusti. Kun tiesi, missä lapset aikaansa viettävät, ei ainakaan tarvinnut etsiä heitä aseman nurkilta iltaisin. Aktiiviset ihmiset huomataan – seuraavaksi Virtanen pestattiin Käpylän Musiikkiopiston vanhempainyhdistyksen puheenjohtajaksi.
- Vuonna 2012 olin vapaaehtoisena Helsingin Olympiastadionilla yleisurheilun EM-kisoissa, ja samassa ryhmässä toimi eräs näkövammainen nainen. Hän pyysi minua mukaan maalipallon MM-kisoihin Espoon Tapiolaan, ja sitä kautta tietoni tulivat myös Paralympiakomitean vapaaehtoisten rekisteriin. Sen jälkeen olen ollut useissa paraurheilutapahtumissa, toteaa Pekka ja jatkaa:
- Lisäksi olen toiminut useissa kisoissa Ratinan tulostaulua hoitamassa sekä IT-ryhmässä varmistamassa, että median edustajien laitteet toimivat. Viimeisin vapaaehtoiskeikkani oli pyörätuolirugbyn turnauksessa.
Virtasen mukaan vielä Helsingissä asuessa kisoihin oli helppo osallistua vapaaehtoisena.
- Olen asunut kohta 6 vuotta Tampereella, ja se on ollut hieman hankalampaa, koska paraurheilutapahtumia järjestetään paljon pääkaupunkiseudulla. Viime syksynä olin kuitenkin pyörätuolirugbyn turnauksessa. Vietin lauantain ja sunnuntain välisen yön entisen luokkakaverini luona. Näin yhdistin vapaaehtoistyön sekä kaverin ja hänen perheensä tapaamisen, eikä minun tarvinnut matkustaa lauantaina Tampereelle ja sunnuntaiaamuna takaisin Helsinkiin.
Virtanen kuvaa vapaaehtoistyön antavan hänelle tunteen, että on tärkeä ja osaltaan mahdollistamassa urheilutapahtumia.
- Muistan erään näkövammaisten turnauksen, jonka loputtua useampi näkövammainen etsi minut käsiinsä ja kiittivät kädestä pitäen, että olin ollut mahdollistamassa maalipallokisan. Oli hienoa saada palautetta, tiivistää Pekka vapaaehtoistyöuraansa.
Lue muista paraurheilun ja soveltavan liikunnan parissa tärkeää vapaaehtoistyötä tekevistä
- Maalipallon monitoimimies Erkki Miinala
- Bocciavalmentaja ja -tuomari Laura Huopainen
- Special Olympics -ratsastusvalmentaja Maritta Enqvist
- SISU Paraicehockeyn joukkueenjohtaja Marika Kurki
- Yleisurheiluvalmentaja Jukka Lahti
- Taekwondovalmentaja Tea Runnakko-Laitinen
- Näkövammaisurheilun erikoisseuran Aisti Sportin hallituksen jäsen Henriikka Toivola
- Special Olympics -alppihiihtovalmentaja Tiina Lavanti
- Oulun Judokerhon sovelletun judon ryhmän valmentaja Arto Kallio
- Fysioterapeutti ja Tampereen Vihurin soveltavan melonnan ryhmän ohjaaja Petra Peltoniemi
- HIY:n parasulkapalloryhmän vetäjä Anja Kima
- Voimisteluohjaaja Iida Laasanen
- Soveltavan judon ja mailapelien valmentaja Kai Stör
Haluatko tulla mukaan toimintaan?
Paralympiakomitean vapaaehtoisverkostosta vastaa: Tiina Siivonen, Verkostokoordinaattori, 040 833 4869, tiina.siivonen@paralympia.fi
Vapaaehtoiset koulutetaan tapahtumakohtaisesti, ja usein lajista ja työtehtävistä ei tarvitse olla aiempaa kokemusta. Tapahtumista lähetetään viestiä vapaaehtoisille, jotka ovat listalle ilmoittautuneet. Tapahtumien määrä ja vapaaehtoisten tarve vaihtelee.