- Etusivu
- Ajankohtaista
- Uutiset
- Kohti Pariisia positiivisin mielin – ”Juna ei pysähtynyt missään vaiheessa, ja hyvällä höyryllä päästään nyt eteenpäin”
Kohti Pariisia positiivisin mielin – ”Juna ei pysähtynyt missään vaiheessa, ja hyvällä höyryllä päästään nyt eteenpäin”
21.3.2024
Suomen Paralympiakomitean paketoidessa viimeisetkin kulmat opettavaisesta erityisvuodestaan 2023 edetään suomalaisen paraurheilun ja soveltavan liikunnan toiminnassa jo täyttä vauhtia kohti loppukesän Pariisin paralympialaisia sekä muita vuoden 2024 etappeja. Puheenjohtaja Sari Rautio katsoo luottavaisin mielin eteenpäin kohti kiinnostavaa vuotta.
Paralympiavuosi 2024 on käynnistynyt vauhdikkaasti myös Suomen Paralympiakomiteassa, jossa edellisen vuoden talousvaikeuksien jälkeen ja uuden valtionavustuksen turvaaman budjetin puitteissa on päästy etenemään suunnitelmallisesti matkalla kohti vuoden tärkeitä koitoksia.
- Pian pääsemme paketoimaan lopullisesti vuoden 2023 virallisen tilinpäätöksen muodossa. Vuosi oli lopulta yhteinen menestystarina, ja vaikka tulos tulee jäämään tappiolliseksi, miinusta jää hyvin maltillisesti, kun mietitään mistä tilanteesta viime vuoden alussa lähdettiin. Juna ei pysähtynyt missään vaiheessa, ja hyvällä höyryllä päästään nyt eteenpäin ja suoraan työn touhuun lähiviikkojen aikana valittavan uuden pääsihteerin kanssa, iloitsee Paralympiakomitean hallituksen puheenjohtaja Sari Rautio.
Haku pääsihteerin paikalle on auki vielä perjantain 22.3. loppuun saakka. Tehtävä jää toukokuun alussa auki nykyisen pääsihteerin Riikka Juntusen tultua valituksi Urheiluopistosäätiön toimitusjohtajan paikalle. Rautio kiittää Juntusta pitkästä, hyvästä työrupeamasta ja kunniallisesta suorituksesta myös vuoden 2023 pelastamiseksi, ja näkee samalla luotsinvaihdoksen tuomat mahdollisuudet murroskohdassa.
Vuonna 2020 tapahtuneen kahden järjestön yhdistymisen jälkeen Paralympiakomiteassa on toteutettu vuosien 2020–2024 strategiaa lähes jatkuvan joko kansainvälisen tai organisaation sisäisen poikkeustilan alla.
- Mutta muutostilassa eletään kaikkialla muuallakin – se on varmasti tulevaisuudessa entistä pysyvämpi tila koko nykymaailmassa. Kuluneen reilun kolmen vuoden aikana olemme paraurheilun ja soveltavan liikunnan verkostoissa hitsautuneet jatkuvasti enemmän yhteen, ja yhteisö näytti voimansa myös viime vuoden aikana, mikä kertoo paljon mahdollisuuksistamme saada muutosta aikaan toimintakentällämme.
Rautio korostaa, että poikkeusajoista huolimatta Paralympiakomitean kehittyvää toimintaa on viety eteenpäin kaikilla osa-alueilla niin huippu-urheilussa, seuratoiminnan kehittämisessä, omien lajiliittolajien toiminnan kehittämisessä kuin lasten ja nuorten sekä ruohonjuuritason liikkumisen lisäämisen kanssa.
- Organisaationa olemme nyt varsin kiinnostavassa vaiheessa – taskussa on kosolti oppeja esimerkiksi verkostojen ja varainkeruun kehittämisestä, ja samalla paraurheilun näkyvyys ja arvostus ovat kasvaneet koko ajan pala palalta. Olemme vasta pääsemässä täyteen vauhtiin, ja on hyvä paikka jatkaa strategiamme eteenpäinviemistä tähän mennessä kerätyn opin pohjalta, Rautio kuvaa.
Rautio näkee, että yhdenvertaisen liikunta- ja urheilukulttuurin rakentamisessa ja Paralympiakomitean nykyiseen edunvalvontakenttään kuuluvien liikuntavammaisten, näkövammaisten, kehitysvammaisten ja elinsiirron saaneiden urheilun edistämisessä tarvitaan ennen kaikkea juuri yhteisöllistä voimaa.
- Vankka arvopohjamme antaa jatkossakin meille selkeät suuntaviivat, ja sen perustalle on hyvä rakentaa tekemistä niin omin kuin yhteistyötahojen voimin. Strategiaamme nojaten tärkeä tehtävämme on auttaa muita onnistumaan, ja osaavaa asiantuntijajoukkoamme hyödyntäen saamme varmasti vietyä yhdenvertaisuutta yhä syvemmälle suomalaisen urheilun ja urheiluolosuhteiden rakenteisiin. Tähän pääsemme monipuolisella ja syventyvällä kumppanuudella urheilukentän ja muiden yhteiskunnan toimijoiden kanssa.
Paraurheilun kansainvälisesti ja historiallisesti kirkkaimman tapahtuman, Pariisissa 28.8.–8.9. järjestettävien paralympialaisten asettamissa raameissa suomalaisen paraurheilun ja soveltavan liikunnan vuoteen 2024 mahtuu paljon mielenkiintoista.
- Pariisin paralympiajoukkue täydentyy kevään ja kesän mittaan ja pääsee elokuun lopussa näyttämään voimiaan sekä paralympiauransa päättävien legendojen että vasta uransa alussa olevien toimesta. Arvokisarintamalla luvassa on vielä alkuvuoden elinsiirtourheilun talvilajien MM-kisojen sekä meneillään olevien down-urheilijoiden MM-kisojen jälkeen esimerkiksi parayleisurheilun MM-kisat, elinsiirtourheilun EM-kisat, näkövammaisten laji sokkopingiksen EM-kisat sekä kotimaassa Pajulahdessa järjestettävät pyörätuolirugbyn B-sarjan EM-kisat, Rautio luettelee.
Parahuippu-urheilun kilpailukalenterin rinnalla Paralympiakomiteassa tehdään jatkuvasti työtä kotimaisten rakenteiden parissa. Lasten ja nuorten liikkumista edistävään, erityistä tukea tarvitsevia 6–23-vuotiaita liikuntaharrastuksen löytämisessä auttavaan Valtti-ohjelmaan on parhaillaan osallistujien ja ohjaajien haku auki, ja hanketyössä pureudutaan muun muassa liikunnan olosuhteiden esteettömyyden edistämiseen.
- Tänään julkaisimme yhdessä LTS:n kanssa tärkeää tutkimustietoa toimintarajoitteisten henkilöiden liikkumisesta ja harrastusmahdollisuuksista, ja sen valossa pääsemme tarkastelemaan ja kehittämään toimintaa taas seuraavia askeleita eteenpäin. Esimerkiksi lajiliittointegraatiossa on nähty jo hienoja menestystarinoita, mutta työtä riittää niin siinä kuin omien lajiliittovastuulajiemme kehittämisessä. Tähän haluamme pistää lisää paukkuja, ja haastammekin kaikki lajiliitot pohtimaan, miten voisimme yhdessä edistää kaikkien liikkumisen mahdollisuuksia.