- Etusivu
- Ajankohtaista
- Uutiset
- Paralympiakomitean hallitus vahvisti uuden urheilujohtajan työnkuvan
Paralympiakomitean hallitus vahvisti uuden urheilujohtajan työnkuvan
31.5.2024
Paralympiakomitean hallitus kokoontui Sporttitalolla Helsingissä keskiviikkona 29.5.2024 järjestön kevätkokouksen perään. Kokouksessa käytiin läpi huippu-urheilun kuulumisia, urheilijavalintoja tuleviin kilpailutapahtumiin, vahvistettiin uusi urheilujohtajan rooli ja valittiin uusia jäseniä.
Toukokuun kokouksessaan Suomen Paralympiakomitean hallitus keskusteli myös Olympiakomitean ja Paralympiakomitean yhteisen selvitystyön etenemisestä, ja tavoitteista.
- Selvityksen tavoitteena on etsiä keinoja varmistaa paras mahdollinen tulevaisuus paraurheilulle ja kaikille avoimen liikunnan tulevaisuudelle muuttuvassa toimintaympäristössä. Jäsenten ja urheilijoiden näkökulmat ovat erityisen tärkeitä, painottaa puheenjohtaja Sari Rautio.
Hallitus vahvisti uuden urheilujohtajan roolin ja Katja Saarisen valinnan tehtävään yksimielisesti 1.6.2024 alkaen. Työnkuvaa on valmisteltu kevään aikana, ja hallitus valtuutti pääsihteeri Hilkka Pöyhösen toteuttamaan roolimuutoksen käytännössä.
Urheilujohtajan tehtävinä tulee olemaan muun muassa urheilullisen toiminnan johtaminen, yhteistyö Olympiakomitean alaisen Huippu-urheiluyksikön ja lajiliittojen kanssa, urheilutoiminnan kehittäminen, vaikuttamistyö, urheilutiimin esihenkilönä toimiminen sekä pääsihteerin varahenkilön rooli.
- Paraurheilu harppoo edelleen isoja askelia eteenpäin, mikä asettaa niin Paralympiakomitean kuin koko suomalaisen liikunnan ja urheilun kentän työn tavoitetason koko ajan korkeammalle. Menestys konkretisoituu aina lopulta ydintekijöiden toimivuuteen eli siihen, miten laadukkaaksi urheilijan päivittäisharjoittelu, valmennus ja toimintaympäristö saadaan myös paraurheilijan polun kaikissa eri vaiheissa, sanoo Katja Saarinen, ja jatkaa:
- Henkilökohtaisesti on suuri kunnia ottaa vastaan uusi urheilujohtajan tehtävä. Koen, että tätä luottamusta ja arvostusta ei ole myönnetty ainoastaan henkilökohtaisesti minulle, vaan tunnustus koko suomalaiselle paraurheilulle ja -urheilijoille.
Pääsihteeri Pöyhönen pitää uutta urheilujohtajan roolia tärkeänä:
- On upeaa saada Katja Saarinen hoitamaan Paralympiakomitean urheilujohtajan tehtävää. Katjalla on vuosien kokemus parahuippu-urheilun kehittämisestä, ja taustalla ovat myös omat kokemukset huippu-urheilijana. Urheilujohtajan tehtävässä hän pääsee vahvistamaan Paralympiakomitean roolia parahuippu-urheilussa sekä tekemään toimintaamme näkyvämmäksi. Tavoitteena kaikessa toiminnassa ja vaikuttamistyössä on urheilijoiden etu.
Hallituksen kokouksessa Kimmo Mustonen Olympiakomitean huippu-urheiluyksiköstä kertoi talvilajien tehostamistukien myöntämisestä ja niihin liittyvästä prosessista. Lisäksi hän kävi läpi Pariisin paralympialaisten valmistautumisen tilanteen.
Suomen paralympiajoukkueessa on tällä hetkellä 13 Pariisiin valittua urheilijaa, ja määrän odotetaan kasvavan kesän aikana vielä 18–20 urheilijaan. Kesä–heinäkuussa järjestetään vielä joitakin karsintakilpailuja, ja muutamiin lajeihin haetaan myös villejä kortteja.
Katja Saarinen kertoi muista urheilijavalinnoista kesän ja syksyn tuleviin kilpailutapahtumiin. Hallitus vahvisti urheilijavalinnat seuraaviin kisoihin:
- Para-ampumaurheilun EM-kilpailut, 30.5.–7.6.2024 Espanja
- VIRTUS-yleisurheilun EM-kilpailut, 11.–16.6., Ruotsi
- Sokkopingiksen EM-kilpailut, 5.–11.8.2024, Bulgaria
- Sähköpyörätuolisalibandyn EM-kilpailut 23.–30.10., Tanska
Hallitus hyväksyi myös kolme uutta jäsentä. Paraperheeseen tervetulleiksi toivotetaan Uudenmaan CP-yhdistys ry, Vähänkyrön Kisa ry ja Golden Spirit ry.
Paralympiakomitealla on tällä hetkellä jäseninään 28 lajiliittoa, 190 yhdistystä ja 73 urheiluseuraa.
Jäseniksi voivat liittyä:
- Suomessa toimivat rekisteröidyt lajiliitot, jotka kuuluvat kansainvälisiin lajiliittoihin ja vastaavat vammaisurheilulajin maajoukkuetoiminnasta, kuitenkin vain yksi kansallinen lajiliitto kutakin urheilulajia kohden
- Suomessa toimivat rekisteröidyt lajiliitot, jotka kuuluvat kansainvälisiin lajiliittoihin ja vastaavat vammaisurheilulajin kansallisesta toiminnasta
- Suomessa toimivat vammaisten liikuntaa ja urheilua järjestävät tai sitä tukevat yhdistykset, joiden varsinaisina jäseninä ovat henkilöjäsenet.