- Etusivu
- Ajankohtaista
- Uutiset
- Paralympiapäivä aktivoi tuhansia ihmisiä liikkumaan Narinkkatorilla – Presidentti Alexander Stubb tsemppasi paralympiajoukkueen matkaan
Paralympiapäivä aktivoi tuhansia ihmisiä liikkumaan Narinkkatorilla – Presidentti Alexander Stubb tsemppasi paralympiajoukkueen matkaan
28.8.2024
Suomen Paralympiakomitea ja Helsingin kaupunki järjestivät torstaina 20. elokuuta Paralympiapäivä 2024 -tapahtuman aurinkoisissa puitteissa. Päivän kohokohtana Tasavallan Presidentti Alexander Stubb puolisoineen tapasi Suomen Paralympiajoukkueen ja tsemppasi rennolla kohtaamisella Pohjoisen tähdet matkaan kohti Pariisin paralympialaisia.
Helsingin keskustassa, Narinkkatorilla, järjestetty Paralympiapäivä oli omistettu kaikille avoimelle ja maksuttomalle paralympiahuumalle. Käytännössä kaikkien Suomen suurimpien medioiden seuraamassa tilaisuudessa Paralympiakomitean yhteistyökumppani PunaMusta Median toteuttama Pariisi 2024-viestikapula vaihtui olympiajoukkueelta paralympiajoukkueelle. Kapulanvaihdossa Pariisista palannut sulkapalloilija Kalle Koljonen luovutti sinivalkoisen viestikapulan ensimmäisiin paralympialaisiin lähtevälle Iida Lounelalle. Pariisin paralympialaisten avajaiset pidetään tänään keskiviikkona 28. elokuuta.
Viestikapula vaihtui paralympiajoukkueelle
Viimeisiä viimeistelyjään kohti paralympialaisia tekevistä Pohjoisen tähdistä Paralympiapäivässä paikalla olivat muun muassa ratakelaajat Leo-Pekka Tähti, Toni Piispanen ja Henry Manni, jousiampuja Jere Forsberg, Vuoden Nuori helsinkiläisurheilija Iida Lounela sekä yleisurheilija Vilma Berg ja pöytätennispelaaja Aino Tapola.
Tasavallan Presidentti Alexander Stubbin jälkeen Helsingin kaupungin apulaispormestari Paavo Arhinmäki kertoi tarinoita vuoden 2012 Lontoon paralympialaisista ja Helsingin kaupungin vaikuttavista teoista vammaisten henkilöiden liikkumisen tueksi. Puheen jälkeen hän tsemppasi Pohjoisen tähtiä ja erityisesti joukkueen helsinkiläisurheilijoita matkaan yhteiskuvien merkeissä.
Ratakelaussimulaattori keräsi jonoja
Paralympiapäivässä kokeiltavissa oli uusi ratakelaussimulaattori. Ratakelaussimulaattori on rullien päällä kelattava simulaattori, jossa omaa kelaamista ja radalla etenemistä seurataan simulaattorin edessä olevalta näytöltä. Simulaattorissa voi käyttää sekä aikuisten että lasten ratakelauspyörätuolia. Pelissä voi valita eri mittaisia matkoja ja kelauksen raskautta voi säätää.
Ratakelaussimulaattorin vieressä moni lapsi aloitti tutustumisen sammakon tai hernepussien heitoilla maaliin, ja jono venyi paikoitellen pitkäksi lasten halutessa heittää keskelle uudelleen ja uudelleen.
Toyotan Taitorata kannusti pyörätuolin käsittelyyn
Paralympiakomitean pääyhteistyökumppani Toyota oli toteuttanut tapahtumaan Taitoradan, jossa pääsi kokeilemaan taitojaan pyörätuolin käsittelyssä. Pistettä pyörittivät Toyotan vapaaehtoiset markkinointiosastolta teknisen osaston osaajiin. Hyvistä suorituksista saatu Para School Day -kassi sai monet pienistä vieraista hymyilemään.
Boccia ja Pyörätuolirugby tarjosivat haastetta ja haasteotteluita
Tapahtumassa oli tarjolla myös muita paralympialajien lajikokeiluja, kuten vaikeasti vammaisille soveltuvan boccia sekä vauhdikas pyörätuolirugby. Molemmat lajipisteet houkuttivat niin perheen nuorimpia kuin aikuisiakin kävijöitä, ja lajeja kokeilivat rinnan niin vammattomat kuin vammaisetkin henkilöt. Boccian pisteellä kokeilijoita oli tullut Päijät-Hämeen kouluista asti.
Aamupäivällä pyörätuolirugbyn piste täyttyi Kaisaniemen koulun kolmasluokkalaisista, jotka lumoutuivat vauhdikkaasta lajista. Ennen lounasta käydyssä leikkimielisessä Paralympiakomitean yhteistyökumppaneiden haasteessa Suomalainen Energiaosuuskunnan, SEO:n, joukkue voitti huonekaluyritys JYSK:in henkilökunnasta kootun joukkueen. JYSK:in henkilökunnasta omaa joukkuetta oli saapunut HR-osaston johdolla kannustamaan kymmenittäin yrityksen työntekijöitä.
Parasudet näyttivät julkkisjoukkueelle pyörätuorikoripallon mallia
Koripalloliitto toi Paralympiapäivään 3vs3 -mallisen kentän, mikä oli suosittu niin lasten kuin aikuistenkin keskuudessa. Näytösotteluita oli saapunut pelaamaan Parasudet, jotka Sini Paukkerin johdolla näyttivät Shawn Huffin vetämälle julkkisjoukkueelle pyörätuorikoripallon mallia.
Myös 3x3 naisten Suomenmestarit olivat mittaamassa Parasusien virettä ex-maajoukkuepelaajien Taru Tuukkasen ja Saara Wahlgrenin johdolla. Laji toimi upeasti Paralympiapäivässä ja keräsi ohikulkevia työmatkalaisia sekä koululaisia aidan taakse seuraamaan lajia.
Verkostoitumista Borenius networking lunchilla
Vapaaehtoisten aterioinnista ja hyvinvoinnista piti huolta Paralympiakomitean yli 10-vuotinen pääyhteistyökumppani Borenius. Kampin kauppakeskuksen 5. kerroksessa sijaitsevassa Fisken på Disken -ravintolassa nautittu ja laajasti tunnettu ja kehuttu ”The Lohikeitto” tarjosi tapahtuman vapaaehtoisille rauhallisen paikan nauttia lounasta ja verkostoitua samalla tapahtuman muiden vapaaehtoisten kanssa.
Borenius toimii Paralympiakomitean lainopillisena neuvonantajana ja yrityksen edustajat ovat olleet viime vuosina omalta osaltaan merkittävässä roolissa viemässä paraurheilua eteenpäin. Borenius networking lunchia voi hyvällä mielellä suositella!
Subsoccer-pöytäjalkapallopeli
Paralympiapäivän kenties pienin mutta viihdyttävin piste oli Subsoccerin toimintapiste boccian vieressä. Subsoccer on Suomessa kehitetty penkkijalkapallopeli, jota pelataan jaloilla paripelinä läpinäkyvän pöytälevyn alla tekoviheriöllä. Kaksi tuolia toimivat pöydän päissä maaleina ja pallona toimii virallista jalkapalloa ketterämpi tekniikkapallo.
Subsoccer on aiemmin aktivoinut muun muassa Special Olympics -urheilijoita mukaan turnauksiin. Vuosien varrella Sisujengin pelaajat ovat voittaneet jopa jalkapallon maajoukkuetason, Huuhkajien, pelaajia kyseisessä pelissä.
Nuku kuin voittaja - Maalipallon heittotutkan heitoista tukea paraurheilulle
Suomen Paralympiakomitean pääyhteistyökumppani JYSK aloitti Paralympiapäivänä ”Nuku kuin voittaja” -hyvinvointikampanjan, jonka aikana (20.8.–8.9.2024) jokaisesta myydystä HØIE Downfeel -tyynystä JYSK lahjoittaa 1 euron vammaisten lasten ja nuorten liikunnan tukemiseen.
Tämän lisäksi JYSK oli tuonut Paralympiapäivään maalipallon heittotutkan, ja lahjoitti jokaisesta heitosta 1 euron paraurheilun tueksi. Kaikkiaan Paralympiapäivän kahdeksan aukiolotunnin aikana heitettiin peräti 440 heittoa, 55 heittoa tunnissa eli JYSK:in pisteellä heitettiin Aisti Sportin työntekijöiden ohjeistaessa maalipalloa lähes joka minuutti. Nuku kuin voittaja -hyvinvointikampanjaan voi tutustua JYSK:in liikkeissä Pariisin paralympialaisten päätöspäivään eli 8.9. asti.