- Etusivu
- Ajankohtaista
- Uutiset
- PuHu Junioreille Vuoden yhdenvertaisin seura -stipendi valmennuksen ja johtotehtävien kategoriassa
PuHu Junioreille Vuoden yhdenvertaisin seura -stipendi valmennuksen ja johtotehtävien kategoriassa
20.12.2024
Vantaan PuHu Juniorit -koripalloseura on saanut Suomen Paralympiakomitean ja Alkon yhdessä myöntämän, 1500 euron arvoisen Vuoden yhdenvertaisin seura -stipendin kategoriassa Yhdenvertaisuus valmennus- ja johtotehtävissä. Stipendi luovutettiin seuralle naisten I divisioonassa pelaavien Puhuttarien kotiottelun yhteydessä perjantaina 20.12. Vantaan Energia-Areenalla.
Vuoden 2024 yhdenvertaisin seura -stipendillä valmennuksen ja johtotehtävien kategoriassa palkittu PuHu Juniorit haluaa edistää ja kehittää koripalloharrastusta Vantaalla. Ovet pelaajaksi ja erilaisiin seuran taustatehtäviin ovat auki paitsi kaiken ikäisille harrastajille, myös kehitysvammaisille ja liikuntavammaisille harrastajille ja urheilijoille.
– Painotamme toiminnassamme varsinkin lasten ja nuorten mahdollisuutta kasvaa vastuullisiksi yksilöiksi urheilullisessa ympäristössä, mutta haluamme olla merkittävässä roolissa kaikkien vantaalaisten liikuttajana. Siksi myös erityisryhmien toiminta on sydäntämme lähellä, ja meillä on sen parissa jo pitkä tausta, kertoo toiminnanjohtaja Karri Louevuo PuHu Junioreiden toiminnasta.
Paraurheilun saralla PuHu Junioreissa onkin pelattu jo pitkään pyörätuolikoripalloa, ja seura edustaa Suomen pitkäikäisimpänä toimijana kehitysvammaisten urheilijoiden Special Olympics Unified-koripallossa. Unified-koripallossa kehitysvammaiset pelaajat pelaavat samassa joukkueessa yhdessä vammattomien partneripelaajien kanssa.
Special Olympics -urheilijat valmentamassa ja talkootehtävissä muiden rinnalla
Kehitysvammaiset urheilijat saattavat usein olla eri vammaryhmistä suurimmassa vaarassa jäädä syrjään etenkin urheilun ja liikunnan erilaisista vastuutehtävistä.
PuHu Junioreissa osa seuran Unified-urheilijoista on oman pelaajauransa lisäksi toiminut valmentajina, toimitsijoina, erotuomareina tai muissa vapaaehtoistehtävissä, mikä oli Paralympiakomitean seurakehittäjä Nina Peltosen mukaan oikea peruste palkita PuHu Juniorit juuri Yhdenvertaisuus valmennus- ja johtotehtävissä -kategoriassa.
– Tälläkin kaudella meillä on kilpatason urheilija valmentamassa harrasteryhmässä ja sarjaturnauksissa. Unified-pelaajille tarjotaan aktiivisesti mahdollisuuksia osallistua erilaisiin tehtäviin osana PuHu-perhettä, heidän omien mielenkiintojensa mukaan. Myös vuosittain järjestettävässä Vantaan Energia -turnauksessa Unified-pelaajat ovat osa talkooväkeä, kuten kaikki muutkin seuran pelaajat, kertoo Unified-toimintaa PuHu Junioreissa koordinoiva Milla Haglund.
Louevuo korostaa PuHu Junioreiden kaikilla jäsenillä olevan niin yhdenvertaiset oikeudet kuin velvollisuudetkin seuran toiminnassa. Pelaajilta kysytään säännöllisesti palautetta, ja toimintaa kehitetään sen mukaisesti.
Myös seuran hallitustasolla vastuuta kantamassa on ollut useiden vuosien ajan mukana toimintarajoitteisia henkilöitä, mihin on edelleen mahdollisuus samoin kuin kaikilla muillakin seuran jäsenillä.
Vuoden yhdenvertaisin seura -stipendiä arvostetaankin PuHu Junioreissa tunnustuksena pitkästä ja systemaattisesta työstä yhdenvertaisien mahdollisuuksien edistäjänä, ja toivotaan sen tuoman huomion antavan mallia niille seuroille, joilla ei vielä ole vastaavaa toimintaa. Omankin seuran Unified-toimintaa on tarkoitus laajentaa tulevaisuudessa, ja siihen tulee hyödyksi myös nyt saatu stipendiraha.
– Meillä koripallossa on nyt hyvä meininki päällä, ja moni paikkakunta on aktivoitunut tässä touhussa yleisesti ja Unified-toiminnassa erityisesti. Toivottavasti innostamme tämän tunnustuksenkin myötä taas lisää porukkaa mukaan – jeesaamme mielellämme koko yhteisöä, yhdessä saadaan enemmän aikaan, Karri Louevuo kannustaa.
Jo 20 vuoden työ kehitysvammaisten pelaajien koripallossa loistaa esimerkkinä monenlaisia polkuja urheilun parissa mahdollistavasta toiminnasta
Special Olympics -toiminta PuHu Junioreissa käynnistyi alun perin yhden kehitysvammaisen pelaajan toiveesta päästä pelaamaan koripalloa.
– Tämä pelaaja oli ennen toimintaamme mukaantuloa usein Martinlaakson koulun katsomossa katsomassa sukulaistensa pelejä. Kantava ajatuksemme on ollut, että mahdollistamme kaikille koripallon pelaamisen sekä kasvamisen ja kehittymisen osana PuHu:n yhteisöä, joten aloimme kehittää hänelle pelimahdollisuuksia, Milla Haglund kertoo.
Vuonna 2005 PuHu Juniorit perusti ensimmäisenä koripalloseurana Suomessa oman joukkueen kehitysvammaisille pelaajille. Työ Special Olympics -urheiluun kuuluvan Unified-koripallon parissa taas käynnistyi Suomessa vuonna 2010 startanneesta Unified-koripallohankkeesta, jossa PuHu Juniorit oli vahvasti mukana. Hankevuodesta saakka seuran kehitysvammaisten urheilijoiden joukkueet ovat toimineet juuri Unified-joukkueina.
Kehitysvammaisten urheilijoiden ohella Unified-toiminnan on vuosien varrella tunnistettu tarjoavan tärkeitä mahdollisuuksia myös seuran vammattomille pelaajille, jotka ovat tulleet mukaan partneripelaajiksi.
– Unified-joukkueet tarjoavat monille ikäluokkajoukkueissa pelaaville mahdollisuuden tutustua Unified-urheiluun yhteisten kokemusten kautta koripallokentällä ja kentän ulkopuolella. Ne ovat myös olleet useamman kerran väylä ikäluokkajoukkueissa pelanneille pelaajille palata lajin pariin pitkän loukkaantumiskierteen jälkeen tai muuten oman pelaajauran päättyessä, sanoo Karri Louevuo.
Kaudella 2024–25 PuHu Junioreissa toimii kolme Unified-ryhmää Koripalloliiton eri sarjatasoilla. Ryhmät harjoittelevat 1–3 kertaa viikossa, ja pelaajien on mahdollista edetä poluillaan harrastetoiminnasta kansallisen Unified-koripallon huipulle ja tähdätä sen myötä aina kansainvälisille kentille asti.
Moni puhulainen onkin jo päässyt ponnistamaan harrastamisesta myös kansainvälisiin kilpailuihin: viimeksi kesällä 2023 Berliinissä järjestetyssä Special Olympics -urheilun suurimmassa kansainvälisessä tapahtumassa eli kesämaailmankisoissa Suomen naisten Unified-joukkue Sisusudet voitti kultaa, ja mukana pelasi jälleen lukuisia PuHu Junioreiden pelaajia, kuten monissa aiemmissakin maailmankisoissa.
Vuoden yhdenvertaisin seura -stipendi valmennus- ja johtotehtävien kategoriassa luovutettiin PuHu Junioreille perjantaina 20.12. Vantaan Energia Areenalla Puhuttarien kotiottelun yhteydessä. Palkitsemistilaisuudessa olivat paikalla mm. PuHu Junioreiden Karri Louevuo, Paralympiakomitean Hilkka Pöyhönen ja Alkon edustajat palvelujohtaja Tatu Vanninen ja viestintäjohtaja Maritta Iso-Aho, sekä PuHu Junioreiden Unified-pelaajia ja -valmentajia.
Vuoden yhdenvertaisin seura -stipendit myönnetään Suomen Paralympiakomitean ja Alkon toimesta kolmessa eri kategoriassa. Yhdenvertaisuus kilpaurheilussa -kategorian stipendi myönnettiin 16.12. Rovaniemen Lapin Ampujille, ja Yhdenvertaisuus harrastustoiminnassa -kategorian stipendin saaja julkistetaan lauantaina 21.12. Paralympiakomitea ja Alko myöntävät 1500 arvoiset stipendit yhdenvertaisuutta edistäneille seuroille nyt kolmatta kertaa.
PuHu Juniorit on yksi Suomen suurimmista koripalloseuroista lähes 700 lisenssipelaajan joukollaan, ja ensimmäinen seura Suomessa, joka perusti oman joukkueen kehitysvammaisille pelaajille. PuHu Juniorit on aiemmin palkittu mm. Suomen Urheilugaalassa laadukkaasta ja moniarvoisesta seuratyöstään (2012), ja PuHulle on myönnetty myös Olympiakomitean ja Koripalloliiton Tähtiseura-merkki osoituksena laadukkaasta työstä lasten ja nuorten hyväksi.
Aiemmat Vuoden yhdenvertaisin seura -stipendiaatit
2022
- Yhdenvertaisuus harrastustoiminnassa: Riihimäen Palloseura
- Yhdenvertaisuus kilpaurheilussa: Turunseudun Kenttäurheilijat
- Yhdenvertaisuus valmennus- ja johtotehtävissä: Okeroisten ratsastajat
2023