- Etusivu
- Ajankohtaista
- Uutiset
- Kymmenelle ansioituneelle valinta uuteen Paraurheilun Kunniagalleriaan
Kymmenelle ansioituneelle valinta uuteen Paraurheilun Kunniagalleriaan
3.12.2020
Suomen Paralympiakomitea julkisti torstaina kansainvälisenä vammaisten päivänä ensimmäiset valinnat Paraurheilun Kunniagalleriaan. Valituksi tuli kymmenen henkilöä. Mukana on niin menestyneitä paralympiaurheilijoita kuin arvokasta pioneerityötä tehneitä taustahahmoja:
- Alvar Sandström (Kirkkonummi/Helsinki), sotainvalidien urheilun edistäjä.
- Arvo Karvinen (Leppävirta/Helsinki), suomalaisen näkövammaisurheilun isä.
- Eija Kangas-Virtanen (Tuusula), kehitysvammaisten urheilun ja liikunnan kehittäjä.
- Ilkka Vass (Espoo), elinsiirron saaneiden urheilun ja liikunnan edistäjä
- Veikko Puputti (Kankaanpää), 5-kertainen jääratakelkkailun paralympiakultamitalisti ja vammaisurheilun edistäjä mm. Valtion liikuntaneuvostossa
- Pertti Sankilampi (Kempele), 7-kertainen maastohiihdon paralympiakultamitalisti, amputoitujen urheilijoiden ja liikkujien motivaattori ja esikuva
- Pekka Kujala (Soini/Espoo), menestynein näkövammainen suomalaisurheilija paralympialaisissa, 4-kertainen yleisurheilun heittolajien paralympiakultamitalisti
- Kirsti Pennanen (Joroinen), menestynein näkövammainen suomalaisnainen paralympialaisissa, 4-kertainen maastohiihdon paralympiakultamitalisti
- Jouko Grip (Pälkäne), menestynein suomalainen paralympiaurheilija, 12-kertainen paralympiakultamitalisti maastohiihdosta, ampumahiihdosta ja yleisurheilusta
- Tanja Kari (Ii), menestynein suomalainen naisurheilija paralympialaisissa, 12-kertainen maastohiihdon paralympiakultamitalisti
Valittujen joukossa on kuusi urheilijaa: Tanja Kari, Jouko Grip, Kirsti Pennanen, Pekka Kujala, Pertti Sankilampi ja Veikko Puputti. Suomalaisia kuntoutuslaitoksia johtaneen ja Valtion liikuntaneuvostoon pitkään kuuluneen Puputin voi laskea sekä urheilijaksi että taustavaikuttajaksi. Hänen lisäkseen taustavaikuttajina valituiksi tulivat Alvar Sandström (sotainvalidien urheilu), Arvo Karvinen (näkövammaisten urheilu), Eija Kangas-Virtanen (kehitysvammaisten urheilu) ja Ilkka Vass (elinsiirtourheilu). Kujala, Sandström, Karvinen ja Vass palkittiin postuumisti.
– Onhan tämä historiallinen hetki. On aina hyvä muistaa mistä on lähdetty. Oman urheilu-urani osalta ajatukset ovat tietysti omissa vanhemmissani, jotka innostivat ja kannustivat minua urheilun pariin, mutta sitten vammautumiseni jälkeen myös sotainvalidiurheilijoissa. Heistä tämä on lähtenyt liikkeelle, ja oli suuri kunnia päästä paralympialaisissa samalle palkintopallille suomalaisten sotainvalidihiihtäjien kanssa, sanoo kempeleläinen reisiamputoitu hiihtäjäsuuruus Pertti Sankilampi.
Urheilijavalinnoissa tulevat hyvin esiin takavuosikymmenien vahvat suomalaislajit. Hiihtäjiä on mukana neljä (Sankilampi, Pennanen, Grip ja Kari). Pekka Kujala meritoitui yleisurheilun heittolajeissa ja hiihtäjistä Pennasella, Gripillä ja Karilla on paralympiamitaleja myös yleisurheilun puolelta.
– Ylpeä olen, että tulin ensimmäisten joukossa valituksi Kunniagalleriaan. Se, että tällaiseen valintaan oikeuttava urheilumenestys on saavutettu, on vaatinut 15 vuoden hiihtourheilijauran aikana vahvat taustajoukot ja verkoston taakse, kun on kyse näkövammaisten urheilusta. Laskeskelin, että minulla oli urani aikana noin 40 pyyteetöntä vapaaehtoistyötä tekevää ihmistä mahdollistamassa harjoitteluni ja kilpailemiseni toimimalla oppaanani ja olemalla muuten apunani. Heille kaikille hirvittävän iso kiitos, sanoo nelinkertainen hiihdon paralympiavoittaja, joroislainen Kirsti Pennanen.
Valituista Jouko Grip ja Tanja Kari kuuluvat myös Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n Hall of Fameen. Kari tuli vuonna 2018 ensimmäisenä paraurheilijana valituksi Suomen urheilun Hall of Fameen. Sankilampi (2003), Kujala (2004), Grip (2005) ja Pennanen (2009) ovat saaneet Pro Urheilu -tunnustuspalkinnon. Veikko Puputti sai vuonna 2009 Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun suuren ansioristin, joka voi samanaikaisesti olla 12 elossa olevalla suomalaisella.
– On mahtavaa, että paraurheilun arvostus ja huomioarvo ovat viime vuosina nousseet, ja Leo-Pekka Tähden ja muiden nykypäivän huippujen merkitystä ei voi liikaa korostaa. Mutta on hyvä muistaa ja kunnioittaa myös sitä huikeaa pioneerityötä, jota on tehty vuosikymmenten ajan. Siitä on kyse Paraurheilun Kunniagalleriassa, sanoo Paralympiakomitean pääsihteeri Riikka Juntunen.
– Urheilijat ovat nousseet tuloslistoissa kirkkaimmille mitalisijoille, mutta yhtä lailla koko liike on noussut marginaalista tietoisuuteen, varjosta valoon. Onkin hienoa, että Kunniagallerian valintatoimikunta on ottanut huomioon laajan kirjon sotainvalidien urheilusta lähtien. Mukana on urheilijoiden lisäksi myös tärkeää työtä tehneitä taustahahmoja, Juntunen jatkaa.
Kunniagallerian valintatoimikuntaan kuuluivat Suomen Invalidien Urheiluliiton pitkäaikainen toiminnanjohtaja Pertti Pousi, erityisesti näkövammaisten urheilun parissa pitkän työuran tehnyt Hannele Pöysti, keuhkonsiirron saanut entinen huippujuoksija Tuija Helander, Paralympiakomitean urheilijavaliokunnan edustaja, uimari Antti Latikka ja Suomen Urheilumuseon edustaja, erikoistutkija Vesa Tikander.
Kunniagalleriaan valitut henkilöt ja edesmenneiden henkilöiden osalta heidän omaisensa saivat kunniakirjataulun ja näkövammaisen taiteilijan Jouni Onnelan valmistaman ”Tahto, taito ja voima” -pronssiveistoksen.
Paraurheilun Kunniagalleriaan valitaan uusia henkilöitä kahden vuoden välein. Seuraavat valinnat tehdään vuonna 2022.
Jokaisesta Paraurheilun Kunniagalleriaan valitusta henkilöstä on tehty Yleisradion arkistomateriaalien avulla esittelyvideot. Youtube-soittolista Kunniagalleriaan valittujen henkilöiden esittelyvideoista löytyy täältä.