- Etusivu
- Ajankohtaista
- Uutiset
- Lapin Ampujille Vuoden yhdenvertaisin seura -stipendi kilpaurheilukategoriassa
Lapin Ampujille Vuoden yhdenvertaisin seura -stipendi kilpaurheilukategoriassa
16.12.2024
Rovaniemeläinen Lapin Ampujat -ampumaurheiluseura on saanut Suomen Paralympiakomitean ja Alkon yhdessä myöntämän, 1500 euron arvoisen Vuoden yhdenvertaisin seura -stipendin kategoriassa Yhdenvertaisuus kilpaurheilussa. Stipendi luovutettiin seuran viikkokilpailun yhteydessä maanantaina 16.12. Rovaniemen Alakorkalontien sisäampumaradalla.
Vuoden 2024 yhdenvertaisin seura -stipendin kilpaurheilun kategoriassa voittaneen Lapin Ampujien järjestämissä kilpailuissa on aina para-ampumaurheilun lajit mukana, mutta yhdenvertaisuuden huomioiminen ja edistäminen ei seurassa ole jäänyt vain siihen.
Lapin Ampujat olisikin palkitsemisraadissa toimineen Paralympiakomitean seurakehittäjän Nina Peltosen mukaan sopinut useampaankin yhteistyössä Alkon kanssa jaettujen yhdenvertaisuusstipendien kategorioista.
– Lapin Ampujat järjestää yhteistyössä Rovaniemen kaupungin kanssa eritysryhmälle suunnattua ampumaharrastustoimintaa viikoittain, ja hyvistä para-ampumaurheilun harrastus- ja kilpailumahdollisuuksista on lähtökohtaisesti huolehdittu esteettömien olosuhteiden kautta. Seura tukee liikuntavammaisen ampumaurheilijan kilpauraa, ja urheilija edustaa myös seuran hallituksessa, kertaa Peltonen palkitsemisperusteita.
Vuoden yhdenvertaisin seura -stipendi otetaan Lapin Ampujissa vastaan tyytyväisinä.
– Tämä on hieno tunnustus jo pitkään tekemästämme työstä, joka on perustunut seuran aktiivisten jäsenten toimintaan ja aktiiviseen vuorovaikutukseen muiden toimijoiden kanssa. Kun kello kuuluu Helsinkiinkin asti, on se osoitus siitä, että olemme tehneet asioita oikein, sanoo seuran hallituksen puheenjohtaja Mika Tikkanen.
Markku Karjalaiselle oma seura on tarjonnut ponnahduslaudan kilpaurheilijan polulle
Liikuntavammaisten ampumaurheilu on paralympialaji, josta Suomeen on tuotu tähän mennessä kaksi paralympiakultaa (Antti Landstedt 1984 ja Minna Leinonen 2004). Suomesta on nähty ampumaurheilija mukana myös viimeisimmissä paralympialaisissa – aiemmin tänä vuonna Pariisissa Jarkko Mylly ylsi pistesijalle kahdeksanneksi R3 ilmakiväärin 10 metrin kilpailussa.
Myös Lapin Ampujia edustaa oma maajoukkuetason kilpaurheilija liikuntavammaisten ampumaurheilussa. Rovaniemeläinen Markku Karjalainen on ehtinyt tähän mennessä kiertää muutaman maailmancupin kilpailusarjan ja on parhaimmillaan yltänyt 19. sijalle para-ampumaurheilun EM-kilpailuissa 2022.
Parhaillaan Karjalainen jahtaa pisterajoja elokuun 2025 EM-kisoihin, joiden B-rajaan hän on jo kertaalleen urheilupistoolin näyttökilpailuissa yltänyt.
Omassa seurassaan Karjalainen osallistuu tasavertaisesti seuransa järjestämiin kilpailuihin, ja Lapin Ampujat tukee häntä myös taloudellisesti SM-kilpailuiden osanottomaksujen osalta.
– Spesiaalipalvelua en ole saanut, mutta yhdenvertaista palvelua kyllä. Minut ja muut liikuntarajoitteiset ampujat on otettu seurassa huomioon todella hyvin. Siitä asti, kun tulin seuraan mukaan, lähdettiin heti vahvasti kehittämään ampumaratojen esteettömyyttä sekä ruuti- että ilmapuolella. Se on todellakin mahdollistanut yhdenvertaisen osallistumisen toimintaan, Karjalainen sanoo.
Karjalaisen aktiivisuus toiminnan kehittämisessä ja asiantuntemus liikuntavammaisen urheilijan tarpeiden ja olosuhteiden osalta on Lapin Ampujissa huomioitu myös johtotasolla, ja Karjalainen toimiikin jäsenenä seuran hallituksessa.
– Erityisliikuntapuolen pitkän linjan aktiivina ja urheilijana toin näkökulmiani mukaan seuran toiminnassa, ja sen myötä pyydettiin mukaan myös hallituksen toimintaan, kertoo Karjalainen.
Esteettömyys mahdollistaa harrastamisen ja kilpailemisen liikkumisen apuvälineitä käyttäville, mutta kaikenlaiset ampumaurheilijat toivotetaan tervetulleiksi
Lapin Ampujat järjestää ammunnan harraste- ja kilpailutoimintaa Toramon ulkoampumaradalla sekä Alakorkalon sisäampumaradalla. Molemmissa toimintapaikoissa kaikki ampumaradat on tehty esteettömiksi.
– Jo 2001, kun silloinen sisäampumaratamme otettiin käyttöön, sinne rakennettiin pyörätuoliluiska – toki se ei silloin vielä täyttänyt ihan kaikkia kriteereitä. Sähköisiä taululaitteita on ollut käytössä vuodesta 2015 alkaen myös ulkoradoilla, Mika Tikkanen kertoo.
– Kun haimme vuonna 2020 aluehallintovirastolta rahoitusta pienoiskivääriradan kehittämishankkeeseen ja sitä varten piti tehdä esteettömyysselvitys, meillä täyttyi käytännössä jo kaikki olennaisimmat esteettömyyskriteerit: oli esteetön parkkipaikka, esteetön wc ja osalla tauluista sähköiset taululaitteet, eli pyörätuolilla ei tarvinnut erikseen käydä viemässä tauluja, vaan hakea vain kopista laite, kytkeä se ja alkaa ampumaan.
Lapin Ampujien ja ampumaurheilun kohdalla esteettömyys tarkoittaa esimerkiksi juuri sitä, että ensinnäkin itse harrastus- tai kilpailupaikkaan pääsee. Parkkipaikka on pinnoitettu apuvälineiden kanssa liikkuville helppokulkuisella kivituhkalla, siellä on esteetön pysäköintimahdollisuus ja esteetön reitti ampumaradoille. Sen jälkeen radoilla saa itsenäisesti sähköiset taululaitteet käyttöönsä harjoittelua varten, ja sisäradalla myös pöytiä voi säätää sähköisesti niin, että pyörätuolin kanssa pystyy ampumaan.
Kun seuran kilpailupaikat on samat kuin ne, missä harjoitellaan, kehittyvät kaikille avoimet kilpailuolosuhteet samalla kuin harjoitteluolosuhteetkin. Lapin Ampujien kilpailuissa on aina mukana sarjat liikuntavammaisille urheilijoille, ja muillakin kuin liikuntavammaisilla on mahdollisuus osallistua, kun mahdollisuuksia ollaan valmiita järjestämään avoimin mielin.
– Esteettömyyden edistäminen on ollut meille normaalia, jokapäiväistä hommaa, mikä on koko ajan läsnä – kaikkea ajatellaan ja suunnitellaan lähtökohtaisesti niin, että se mahdollistaa harrastus- ja kilpailumahdollisuudet kaikille. Toki siinä on auttanut, että Karjalaisen Markku on ollut mukana, mutta ihan sisäsyntyisestikin haluamme palvella kaikkia ihmisiä.
Tikkasen mukaan kehitettävääkin riittää jatkuvasti, ja ideoita olosuhteiden kehittämiseen poimitaan muun muassa alueellisesta yhteistyöstä länsinaapuri Ruotsin kanssa.
– Yksi, mikä viime kesänä poimittiin Ruotsista, oli huomio siitä, että liikuntarajoitteisille henkilöille – esimerkiksi neliraajahalvaantuneille – voi tulla heikomman aineenvaihdunnan vuoksi helposti kylmä. Laitoimme sitten ulkoradoille lämmittimiä, ja nyt pyörätuolia käyttävät ampujat pääsevät ampumaan lämmitetyiltä paikoilta.
Vuoden yhdenvertaisin seura -stipendi aiotaan Lapin Ampujissa käyttää harjoitusvälineiden hankintaan. Joulukuussa seura on saanut muitakin iloisia uutisia, kun Toramon ampumaradalle myönnettiin 50 000 euroa joululahjarahaa valtion budjetista. Se auttaa osaltaan rakentamaan radalle 10 taulun sähköisen ammunnanhallintajärjestelmän.
Kesällä 2025 odotetaan tietoa siitä, pääseekö myös näkövammaisten ampumaurheilu vihdoin paralympialajiksi seuraaviin kesäparalympialaisiin Los Angelesiin 2028. Mikäli pääsee, ja muutos tuo myös Suomessa uutta nostetta näkövammaisten harrastamiseen ja kilpailemiseen ampumaurheilussa, ollaan Lapin Ampujissa valmiina.
– Näkövammaisten ampujien käyttämä tähtäinlaite on hankittu pari vuotta sitten. Saimme siihen Liisi ja Esa Torkkola Säätiöltä tukea, ja laitettiin myös omaa rahaa. Sitäkin käytetään jo viikoittain, kun Rovaniemen kaupungin erityisryhmä käy ampumassa.
Lapin Ampujien Markku Karjalainen ja Mika Tikkanen vastaanottivat stipendin Paralympiakomitean Jarno Saapungilta ja Alkon Pohjois-Suomen palvelupäälliköltä Kaija-Leena Kerkelältä seuran viikkokilpailun yhteydessä maanantaina 16.12. Alakorkalontien sisäampumaradalla. Paikalla oli myös mm. Rovaniemen kaupungin, Lapin Liikunnan ja Suomen Ampumaurheiluliiton edustajia.
Vuoden yhdenvertaisin seura -stipendit myönnetään Suomen Paralympiakomitean ja Alkon toimesta kolmessa eri kategoriassa. Yhdenvertaisuus harrastustoiminnassa -kategorian ja Yhdenvertaisuus ohjaaja- ja johtotehtävissä -kategorian stipendien saajat julkistetaan myöhemmin joulukuun aikana. Paralympiakomitea ja Alko myöntävät 1500 arvoiset stipendit yhdenvertaisuutta edistäneille seuroille nyt kolmatta kertaa.
Lapin Ampujat on rovaniemeläinen ampumaurheiluseura, joka on perustettu vuonna 1954. Seura järjestää nuorille ampumakouluja ja kaikille tutustumistilaisuuksia niin ruuti- kuin ilma-aseammuntaankin. Lapin Ampujat on Suomen Ampumaurheiluliiton jäsen.
Aiemmat Vuoden yhdenvertaisin seura -stipendiaatit
2022
- Yhdenvertaisuus harrastustoiminnassa: Riihimäen Palloseura
- Yhdenvertaisuus kilpaurheilussa: Turunseudun Kenttäurheilijat
- Yhdenvertaisuus valmennus- ja johtotehtävissä: Okeroisten ratsastajat
2023