- Etusivu
- Ajankohtaista
- Uutiset
- Minkälaiset mahdollisuudet vammaisilla henkilöillä on tällä hetkellä harrastaa ja urheilla eri lajeissa? Paralajien olosuhteet -hanke kokoaa tiedot yhteen
Minkälaiset mahdollisuudet vammaisilla henkilöillä on tällä hetkellä harrastaa ja urheilla eri lajeissa? Paralajien olosuhteet -hanke kokoaa tiedot yhteen
5.12.2024
Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama ja Suomen Paralympiakomitean toteuttama Paralajien olosuhteet -selvityshanke kokoaa yhteen noin 60 urheilulajin ajantasaiset esteettömyys- ja olosuhdetiedot vuoden 2025 loppuun mennessä.
Tänä syksynä julkaistu, valtion liikuntaneuvoston tilaama ja Liikuntakeskus Pajulahden toteuttama Paraurheilun organisoituminen ja tila Suomessa -arviointi nostatti yleistä ja urheiluyhteisössä jaettua huolta suomalaisen paraurheilun tilasta ja menestyskehityksestä.
Arvioinnissa nousi yhtenä tärkeänä huomiona esiin muun muassa lukuisten haastateltujen vammaisten urheilijoiden toiveet siitä, että lajiliitot ottaisivat isompaa vastuuta omien lajiensa paraurheilusta ja vastuunjako eri toimijoiden – lajiliittojen lisäksi Paralympiakomitean ja Olympiakomitean – välillä selkiytyisi.
Lajiliittointegraation prosessit ovatkin monessa lajissa kesken vähintään eri vammaryhmien urheilun toteuttamisen osalta, eikä integraation edistymistä nykyisellään valvota kattavasti.
Suurimmaksi osin liikuntavammaisille ja pienemmällä lajivalikoimalla näkövammaisille suunnatussa paralympiaurheilussa monilla isoilla ja pienemmilläkin lajeilla on jo vähintään jonkinlaista oman lajiliiton organisoimaa ja kehittämää toimintaa.
Samalla esimerkiksi kehitysvammaisten urheilu on muutamia esimerkillisiä lajeja lukuun ottamatta jäänyt vielä monelta lajiliitolta ilman riittäviä panostuksia. Paralympialajeja kehitysvammaisille urheilijoille on toistaiseksi tarjolla vain kolme (yleisurheilu, uinti ja pöytätennis), mutta monipuolisia mahdollisuuksia löytyy muiden kansainvälisten kilpailujärjestelmien kuten down-urheilun parista.
Kansainvälisesti suurimman kehitysvammaisten henkilöiden urheiluliikkeen Special Olympicsin toiminnasta kotimaassa vastaa Paralympiakomitea, jonka vastuulla on edistää kehitysvammaisten urheilun ja paralympiaurheilun ohella myös näkövammaisten ja elinsiirron saaneiden urheilua monipuolisesti.
Paraurheilun olosuhteiden edistämiseksi on lisättävä tietoa siitä, minkälaiset olosuhteet eri lajeissa on nyt
- Jotta lajiliitot pystyisivät ottamaan paraurheilun organisointia ja toteuttamista vastuulleen entistä laajemmin, on lisättävä ymmärrystä muun muassa eri harrastajaryhmiä koskevista esteettömyysvaatimuksista: siitä, minkälaiset olosuhteet kussakin lajissa tulisi olla, että niin liikuntavammaiset kuin vaikkapa näkö- tai kehitysvammaiset urheilijat voisivat harrastaa ja kilpailla sujuvasti, toteaa Paralympiakomitean olosuhdeasiantuntija Jukka Parviainen.
Auttaakseen lajiliittoja paraurheilutoiminnan kehittämisessä Paralympiakomitea onkin hakenut ja saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä hankerahoitusta kootakseen yhteen paikkaan myös lajiliittojen hyödynnettäväksi erilaiset olosuhdemateriaalit, kuten ajantasaiset esteettömyystiedot eri lajeista.
Kattava tietopankki palvelee olosuhteiden kehitystä liikuntapaikkarakentamisesta alkaen
Käynnistyneessä Paralajien olosuhteet -hankkeessa nimen paralajeilla tarkoitetaan kaikkia sellaisia lajeja, joissa on tarjolla vammaisille tai toimintarajoitteisille henkilöille suunnattua harjoittelua, valmennusta tai kilpailutoimintaa, eli aiemmin vammaisurheilun nimellä tunnettua paraurheilua.
Lajien kokonaisuutta tarkastellaan niin paralympialajien, Special Olympics -lajien kuin muidenkin liikunta-, näkö- tai kehitysvamman omaaville urheilijoille tarkoitettujen lajien näkökulmasta. Olosuhdetarkastelun ulkopuolelle on tältä erää rajattu elinsiirtourheilu ja kuurojen urheilu.
Ajantasaisten esteettömyys- ja olosuhdetietojen koonnin lisäksi hankkeessa toteutetaan liikuntapaikkarakentamista palvelevat esteettömyyssivut osaksi Suomen Paralympiakomitean uudistuvaa verkkosivustoa.
- Uusi sivustomme julkaistiin jo nyt joulukuun alussa, mutta olosuhdehankkeen tuotokset ja loppuraportti täydennetään sivustolle siihen mennessä, kun hanke päättyy vuoden 2025 loppuun. Tavoitteena on koota monipuolisesti eri tahoja hyödyntävä tietopankki, jotta olosuhteiden kehittäminen kaikkia urheilijoita palvelevammiksi saadaan jatkossa entistä paremmin huomioitua heti liikuntapaikkojen rakentamisesta lähtien, Parviainen sanoo.
Tällä hetkellä hankkeen listalla on noin 60 lajia, joiden olosuhdetietoihin tutustutaan. Lista saattaa kuitenkin täydentyä tai rajautua vielä hankkeen edetessä.
- Haluamme kuulla hankkeessa myös lajiliittoja ja saada niitä osallistumaan tähän yhteisiä tavoitteitamme edistävään työhön. Yhteistyöstä pidetään lajiliitoille tilaisuus 5. helmikuuta 2025 Sporttitalolla, Parviainen esittää kutsun.