- Etusivu
- Ajankohtaista
- Uutiset
- Vapaaehtoistyö: Lauantaipäivät Oulun Judokerhon sovelletun judon ryhmän kanssa antavat Arto Kalliolle paljon
Vapaaehtoistyö: Lauantaipäivät Oulun Judokerhon sovelletun judon ryhmän kanssa antavat Arto Kalliolle paljon
30.9.2023
Arto Kallio on toiminut reilun vuosikymmenen ajan Oulun Judokerhon sovelletun judon ohjaajana.
Arto Kallio oli jo yli 40-vuotias, kun hän alkoi pohtia itselleen uutta liikuntaharrastusta.
– Tuntui, että jotain täytyisi alkaa oman kuntonsa eteen tehdä. Olin varmaan joskus lapsena nähnyt koulussa jonkunlaisen judoesittelyn, sen kummempaa kosketusta lajiin minulla ei ollut. Mutta se on todella monipuolinen liikuntamuoto, tulee kuntoa, lihashuoltoa, liikkuvuutta… Niinpä lähdin kokeilemaan judoa, Kallio muistelee vajaan 15 vuoden takaista päätöstään.
Hän aloitti Oulun Judokerhon harrasteryhmässä vuonna 2010 ja jo heti seuraavan kauden alussa Jaana Ronkainen, vuoden 1989 judon Euroopan mestari ja aikoinaan sovelletun judon ryhmää Oulun Judokerhoon käynnistämässä ollut lajilegenda tuli Kallion juttusille.
– Jaana sanoi, että heillä on sovelletun judon ryhmän toinen vetäjä lopettanut ja nyt olisi paikka tulla vetämään ryhmää. Otin haasteen vastaan, ja täytyy sanoa, että se on ollut todella positiivinen haaste, Kallio kertaa.
– Se sujui sillä lailla mukavasti, että olin alussa apuvetäjänä ja sitten pikkuhiljaa kun ohjaaja vaihtui, niin päävastuu tuli minulle. Jaanan kanssa näistä valmennusasioista on tullut vuosien varrella paljon keskusteltua. Sovellettuun judoon liittyviä erilliskoulutuksia en toistaiseksi ole käynyt, mutta muita Judoliiton järjestämiä ja eri vyöarvoihin vaadittavia koulutuksia olen toki suorittanut. Viimeisimpänä olen suorittanut VOK 1 -koulutuskokonaisuutta.
Oulun Judokerholla on kaksi sovelletun judon ryhmää: pienten ryhmä on pääsääntöisesti alle 13-vuotiaille harrastajille ja isompien ryhmässä on sitten laaja ikäskaala siitä ylöspäin. Ryhmät treenaavat peräjälkeen lauantaisin Korvensuoran koululla. Rakennus ei ole enää koulukäytössä ja sen sali toimii seuran kotisalina.
– Siitä on tullut sellainen mieluisa tapa viettää lauantaiaamupäivä. Aina sinne on mukava mennä, innokkaita osallistujia on odottamassa oven takana, ja hyvällä mielellä saa aina lähteä kotiinkin. On hienoa havaita kehitystä ja reipastumista harrastajissa. Ohjaajana toimiminen antaa itselleni tosi paljon.
– Sovelletussa judossa kaikki saavat ja pystyvät tekemään juttuja omien rajojensa mukaan. Monet ovat löytäneet sieltä vuosien varrelta hyviä ystävyyssuhteitakin.
Oulun Judokerhon sovelletun ryhmän judokat ovat osallistuneet seuran omiin kotisalikisoihin. Ulkopaikkakunnilla soveltavan judokat eivät ole käyneet kisaamassa.
– Pääasiassa meillä on keskitytty judolliseen toimintaan ja tekniikkaa on harjoiteltu tosi paljon. Kilpailut tulevat sitten helmenä päälle niille, jotka kilpailemisesta ovat kiinnostuneita, Kallio sanoo ja kertoo hänellä ja Jaana Ronkaisella olevan suunnitteilla pienimuotoisen sovelletun judon päiväleirin järjestäminen Oulussa.
Ohjaamisen ohella myös Arto Kallion reilu vuosikymmen sitten alkanut oma judoharrastus on jatkunut.
– Käyn Oulun Judokerhon yleisessä ryhmässä ja kuntojudossa. Kolme kertaa viikossa pyrin käymään harrastamassa.
Lue muista paraurheilun ja soveltavan liikunnan parissa tärkeää vapaaehtoistyötä tekevistä
- Maalipallon monitoimimies Erkki Miinala
- Bocciavalmentaja ja -tuomari Laura Huopainen
- Special Olympics -ratsastusvalmentaja Maritta Enqvist
- SISU Paraicehockeyn joukkueenjohtaja Marika Kurki
- Yleisurheiluvalmentaja Jukka Lahti
- Taekwondovalmentaja Tea Runnakko-Laitinen
- Näkövammaisurheilun erikoisseuran Aisti Sportin hallituksen jäsen Henriikka Toivola
- Special Olympics -alppihiihtovalmentaja Tiina Lavanti
- Fysioterapeutti ja Tampereen Vihurin soveltavan melonnan ryhmän ohjaaja Petra Peltoniemi
- HIY:n parasulkapalloryhmän vetäjä Anja Kima
- Voimisteluohjaaja Iida Laasanen
- Paraurheilukisojen monitoimimies Pekka Virtanen
- Soveltavan judon ja mailapelien valmentaja Kai Stör
Haluatko tulla mukaan toimintaan?
Tiina Siivonen, Verkostokoordinaattori, tiina.siivonen@paralympia.fi
Vapaaehtoiset koulutetaan tapahtumakohtaisesti, ja usein lajista ja työtehtävistä ei tarvitse olla aiempaa kokemusta. Tapahtumista lähetetään viestiä vapaaehtoisille, jotka ovat listalle ilmoittautuneet. Tapahtumien määrä ja vapaaehtoisten tarve vaihtelee.