- Etusivu
- Ajankohtaista
- Uutiset
- Vapaaehtoistyö: Tea Runnakko-Laitinen näkee soveltavassa taekwondossa suuren potentiaalin
Vapaaehtoistyö: Tea Runnakko-Laitinen näkee soveltavassa taekwondossa suuren potentiaalin
30.6.2023
Tea Runnakko-Laitinen on suomalaisen soveltavan taekwondon pioneeri.
Runnakko-Laitinen aloitti taekwondoharrastuksen vuonna 1994. Valmentajasi hän ryhtyi 2010-luvun alussa. Kesäkuun alussa hän oli valmennettavansa Ruqia Rahmanin kanssa taekwondon MM-kilpailuissa Bakussa, joten hänen voi sanoa olevan taekwondovalmentajana lajin kotimaista kärkeä.
Ammatiltaan Runnakko-Laitinen on fysioterapeutti. Viime vuosikymmenen puolivälissä hän alkoi toden teolla miettiä, miten voisi yhdistää ammatillisen osaamisensa rakastamaansa urheilulajiin.
– Kun on sovellettua liikuntaa, ja sitä on olemassa monissa eri lajeissa, niin miksei sitä voisi olla taekwondossakin, Runnakko-Laitinen kertoo pohtineensa.
Syntyi ajatus perustaa hänen omaan seuraansa Malmin Taekwondoon sovelletun taekwondon ryhmä. Taekwondoliitossa oltiin heti innoissaan aiheesta – olihan laji vieläpä vastikään tullut valituksi paralympialaisten lajiohjelmaan. Runnakko-Laitinen kehuu etenkin Taekwondoliiton Tiiu Tuomen olleen vahva tuki matkan varrella.
Apuväline-messujen yhteydessä Tampereella joka toinen vuosi järjestettävä Liikuntamaa-messutapahtuma on ollut tärkeä paikka sovelletulle taekwondolle. Ensimmäistä kertaa Runnakko-Laitinen oli esittelemässä messuilla lajia vuonna 2015 yhteispisteellä judon kanssa.
Muutenkin Runnakko-Laitinen promosi lajia kaikkialla missä pystyi. Vuonna 2016 Malmin Taekwondossa käynnistyi soveltavan taekwondon ryhmä 4–5 harrastajan voimin.
– Parhaimmillaan meillä on ollut yli kymmenen lasta ja nuorta, mutta koronaviruspandemian aikana ryhmä pieneni tosi paljon, Runnakko-Laitinen sanoo.
Hän muistuttaa, että soveltavan taekwondon ryhmän koko ei kerro koko tarinaa.
– Meillä on ajatus, että jos lapsi pärjää ja se on muutenkin hänen etunsa mukaista, niin hän voi olla mukana seuran perusryhmässä toimintarajoitteestaan huolimatta. Tärkeintä on, että jokaiselle löytyy sopiva ryhmä, jossa harrastaa, toteaa Runnakko-Laitinen ja kehaisee myös Malmin Taekwondon pääopettajan, miehensä Lauri Laitisen vahvaa panosta soveltavan taekwondon kehittämisessä.
Taekwondo ei ole valtavan suuri laji harrastajamääriltään Suomessa, joten ei ole realistista, että kaikissa taekwondoseuroissa olisi tulevaisuudessakaan omaa soveltavan taekwondon ryhmäänsä. Runnakko-Laitinen ja Tiiu Tuomi ovat yhdessä karaten ja judon toimijoiden kanssa järjestäneet soveltavien kamppailulajien ohjaajakoulutuksia, jotta seuroissa olisi aiempaa paremmat valmiudet ottaa mukaan tukea tarvitsevia harrastajia.
Mikä tekee taekwondosta hyvän lajin toimintarajoitteisille harrastajille?
– Taekwondo kehittää monipuolisesti fyysisiä ominaisuuksia, esimerkiksi tasapainoa ja liikkuvuutta. Taekwondossa, kuten monessa muussakin kamppailulajissa, on myös tietty rakenne ja rutiinit kumarruksineen, jotka tukevat erityisesti harrastajia, joilla on haasteita keskittymisessä. Lajia ja harjoitteita pystyy myös soveltamaan melko hyvin, Runnakko-Laitinen luettelee.
Lue muista paraurheilun ja soveltavan liikunnan parissa tärkeää vapaaehtoistyötä tekevistä
- Maalipallon monitoimimies Erkki Miinala
- Bocciavalmentaja ja -tuomari Laura Huopainen
- Special Olympics -ratsastusvalmentaja Maritta Enqvist
- SISU Paraicehockeyn joukkueenjohtaja Marika Kurki
- Yleisurheiluvalmentaja Jukka Lahti
- Näkövammaisurheilun erikoisseuran Aisti Sportin hallituksen jäsen Henriikka Toivola
- Special Olympics -alppihiihtovalmentaja Tiina Lavanti
- Oulun Judokerhon sovelletun judon ryhmän valmentaja Arto Kallio
- Fysioterapeutti ja Tampereen Vihurin soveltavan melonnan ryhmän ohjaaja Petra Peltoniemi
- HIY:n parasulkapalloryhmän vetäjä Anja Kima
- Voimisteluohjaaja Iida Laasanen
- Paraurheilukisojen monitoimimies Pekka Virtanen
- Soveltavan judon ja mailapelien valmentaja Kai Stör
Haluatko tulla mukaan toimintaan?
Tiina Siivonen, Verkostokoordinaattori, tiina.siivonen@paralympia.fi
Vapaaehtoiset koulutetaan tapahtumakohtaisesti, ja usein lajista ja työtehtävistä ei tarvitse olla aiempaa kokemusta. Tapahtumista lähetetään viestiä vapaaehtoisille, jotka ovat listalle ilmoittautuneet. Tapahtumien määrä ja vapaaehtoisten tarve vaihtelee.