- Etusivu
- Ajankohtaista
- Uutiset
- Vapaaehtoistyö: Tiina Lavanti nauttii valmentamisesta niin Napaketuissa kuin Special Olympics -leireillä
Vapaaehtoistyö: Tiina Lavanti nauttii valmentamisesta niin Napaketuissa kuin Special Olympics -leireillä
7.9.2023
Tiina Lavanti valmentaa soveltavaa alppihiihtoa espoolaisessa Napaketuissa, toimii Special Olympics -alppihiihdon päävalmentajana ja kehittää oheisharjoitteluun suunnattua Temppu, Taito ja Tasapaino -leirikokonaisuutta.
Tiina Lavanti oli harrastanut laskettelua lapsesta saakka, ja hyvän ystävänsä Virpi Mikkolan kanssa oli ollut jo pidemmän aikaa puhetta siitä, että kun aika olisi sopiva, he lähtisivät kouluttautumaan hiihdonopettajaksi.
– Vuonna 2003 molempien lapset alkoivat olla sen verran isoja, että heidät uskalsi jättää pidemmäksi aikaa isiensä hoiviin. Niin me lähdimme Vipen kanssa Vuokattiin Suomen Hiihdonopettajat ry:n hiihdonopettajakoulutukseen, Lavanti muistelee kahdenkymmenen vuoden takaisia.
– Koulutuksessa oli osio soveltavaa laskettelua ja se kolahti kyllä saman tien. Itselläni ei ole erityislapsia, mutta viidestä lapsesta kahdella oli pienenä voimakkaita allergioita, joiden vuoksi oltiin paljon sairaalassa. Siellä näki erityislapsiperheitä, ja syntyi sellainen tunne, että mitä vain voin tehdä helpottaakseni heidän arkeaan, niin mielelläni teen.
Joukko lasketteluhenkisiä erityislasten vanhempia perusti Espooseen Napaketut-lasketteluryhmän samoihin aikoihin kuin Lavanti ja Mikkola kävivät hiihdonpettajakoulutuksen. Vuoden verran vanhemmat pyörittivät ryhmää keskenään, kunnes päätyivät palkkaamaan Lavantin ja Mikkolan Solvallan Swinghillissä treenaavan ryhmän valmentajiksi.
Sillä tiellä kaksikko on edelleen, joskin Lavanti asui välissä vuosikymmenen verran ulkomailla. Suomeen palattuaan hän palasi myös Napakettujen valmentajistoon.
Nykyään Napaketut on ry-muotoinen seura, jolla on toimintaa Swinghillin lisäksi myös Serenan laskettelukeskuksessa.
– Tällä hetkellä Napaketuissa on 17 laskijaa, joista 12 on mukana kisaryhmässä. Neljä tai viisi laskijoista ovat alkuperäisiä sieltä kahdenkymmenen vuoden takaa, Lavanti kertoo.
Napakettujen ryhmät starttaavat loppiaisen tienoilla ja laskeminen jatkuu niin kauan kuin olosuhteita etelässä riittää, yleensä maaliskuun puoliväliin saakka. Lavanti painottaa, että uudet harrastajat ovat tervetulleita matalalla kynnyksellä Suomen ainoaan pelkästään soveltavaan alppiin keskittyvään seuraan.
Nykyään Tiina Lavanti on myös Special Olympics -alppihiihdon päävalmentaja.
– Sekin lähti Vipen kautta. Viitisen vuotta sitten Messilässä oli Special Olympics -alppihiihtoleiri, jonne tarvittiin yhtä lisäohjaajaa, kun joku oli joutunut jäämään pois. Vipe soitti, että kiinnostaisiko minua. Ja tottahan se kiinnosti.
Special Olympics -valmentajana toimiminen tuo mukanaan myös kansainvälisen puolen. Tosin koronaviruspandemia oli pitkään tulppana kisareissuille. Lavanti ehti olla ennen koronaa mukana yhdellä kisamatkalla Norjassa. Nyt valmistaudutaan kuitenkin täyttä häkää kehitysvammaisten urheilun suurimpaan koitokseen, vuonna 2025 Italiassa järjestettäviin Special Olympics -talvimaailmankisoihin.
Kahtena viime kesänä on Pajulahdessa järjestetty kotimaisen Special Olympics -toiminnan uutuus, oheisharjoitteluun painottuva Temppu, Taito ja Tasapaino -leiri. Sen ideoinnissa ja toteuttamisessa Lavannilla on ollut merkittävä rooli.
– Harrastan itse kehonpainoliikuntaa ja olen opiskellutkin erilaisia liikkumistaitojuttuja. Se liittyy siihen, että minulla on itselläni neljä koiraa, joille olen alkanut rakentamaan fyysisiä pohjataitoja. Haaveenani on auttaa myös muita koiranomistajia siinä tulevaisuudessa. Tätä olen alkanut tuomaan myös ”ihmispuolelle”, eli että kehitetään pohjataitoja kaikkiin lajeihin; tasapainoa, joustavuutta, liikkuvuutta ja niin edelleen.
– Toinen iso teema, joka on sekä Temppu, Taito, Tasapaino -leirillä että meidän Special Olympics -alppileireillä, on kiireettömyys. Vaikka joskus voi olla kiire, niin pitää osata myös rauhoittua ja pystyä keskittymään oleelliseen.
Lavantin mukaan porukat niin Napaketuissa kuin Special Olympics -toiminnassa ovat monella tapaa esimerkillisiä valmennettavia.
– On niin hyvin käyttäytyvää ja kuuliaista porukkaa, että onhan tällaisen porukan kanssa aivan ihana mennä mihin vain ja tehdä kaikenlaista. Aina saa olla ylpeä heidän käytöksestään!
Kuvat: Toivo Laiho ja Touho Häkkinen.
Lue muista paraurheilun ja soveltavan liikunnan parissa tärkeää vapaaehtoistyötä tekevistä
- Maalipallon monitoimimies Erkki Miinala
- Bocciavalmentaja ja -tuomari Laura Huopainen
- Special Olympics -ratsastusvalmentaja Maritta Enqvist
- SISU Paraicehockeyn joukkueenjohtaja Marika Kurki
- Yleisurheiluvalmentaja Jukka Lahti
- Taekwondovalmentaja Tea Runnakko-Laitinen
- Näkövammaisurheilun erikoisseuran Aisti Sportin hallituksen jäsen Henriikka Toivola
- Oulun Judokerhon sovelletun judon ryhmän valmentaja Arto Kallio
- Fysioterapeutti ja Tampereen Vihurin soveltavan melonnan ryhmän ohjaaja Petra Peltoniemi
- HIY:n parasulkapalloryhmän vetäjä Anja Kima
- Voimisteluohjaaja Iida Laasanen
- Paraurheilukisojen monitoimimies Pekka Virtanen
- Soveltavan judon ja mailapelien valmentaja Kai Stör
Haluatko tulla mukaan toimintaan?
Tiina Siivonen, verkostokoordinaattori, tiina.siivonen@paralympia.fi
Vapaaehtoiset koulutetaan tapahtumakohtaisesti, ja usein lajista ja työtehtävistä ei tarvitse olla aiempaa kokemusta. Tapahtumista lähetetään viestiä vapaaehtoisille, jotka ovat listalle ilmoittautuneet. Tapahtumien määrä ja vapaaehtoisten tarve vaihtelee.