- Etusivu
- Ajankohtaista
- Uutiset
- Vapaaehtoistyö: Laura Huopainen innostui heti bocciasta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista vaikeavammaisille henkilöille
Vapaaehtoistyö: Laura Huopainen innostui heti bocciasta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista vaikeavammaisille henkilöille
28.2.2023
Laura Huopainen on bocciavalmentaja ja -tuomari.
Laura Huopaisen ensikosketus bocciaan tapahtui syksyllä 2016, kun hän tuli henkilökohtaiseksi avustajaksi nykyiselle aviomiehelleen Jan Huopaiselle.
– Heti lähdettiin järjestämään boccian SM-kisoja Kiipulan kuntoutuskeskukseen Janakkalaan. Laji vei kyllä heti mukanaan, Laura Huopainen muistelee.
Huopainen oli aloittanut henkilökohtaisen avustajan työt melko pian lukion jälkeen, joten hänellä oli jo runsaasti kokemusta vaikeavammaisten henkilöiden kanssa työskentelystä. Bocciassa taidokkaita urheilusuorituksia pystyivät tekemään henkilöt, joiden toimintakyky arjessa on hyvin rajallinen. Se vetosi Huopaiseen.
– Sekä ihmisellä itsellään että hänen lähipiirillään saattaa olla ajatus, että hän ei pysty harrastamaan mitään, mutta boccia on laji, jossa saa onnistumisen kokemuksia ja ennen kaikkea kokemuksen toimijuudesta.
Pian ensimmäisen SM-turnauksen jälkeen Laura lähti maajoukkuevalmentajana toimivan Jan Huopaisen kanssa Puolan Poznaniin kansainväliseen turnaukseen, jossa pääsi näkemään, miten kovatasoisesta urheilusta on kyse.
Boccia on paralympialaji, jossa kilpailu maailmalla on armotonta. Vain kolme suomalaispelaajaa – Leena Särelä, Vesa Koivuniemi ja Timo Ollikka – ovat päässeet edustamaan Suomea paralympialaisissa. Nyt, Huopaisten pariskunnan johdattamana, vahva pyrkimys on saada lisää nimiä tuohon listaan vielä tämän vuosikymmenen puolella.
– Bocciaahan pelataan tosi paljon eri puolilla Suomea invalidi- ja eläkeläisyhdistysten parissa, mutta paralympialaisissa mukana olevien luokkien urheilijat tarvitsevat harrastamiseensa vähän enemmän tukea kuin ns. pystyboccian pelaajat, Huopainen alustaa.
– Oleellinen kehitysaskel oli, kun saatiin pääkaupunkiseudulle jokaviikkoinen treenikerta. Aiemmin pystyi vain kertomaan potentiaalisille uusille pelaajille lajista ja sanomaan, että käy kokeilemassa jossain, nyt on konkreettinen aika ja paikka, jonne voi tulla kokeilemaan, mistä bocciasta sen paralympialajimuodossa on kyse. On vaikea innostua lajista, jota ei pääse kokeilemaan tai treenaamaan säännöllisesti.
Huopaiset järjestävät Helsingin Validia Kuntoutuksen tiloissa pidettävien viikkotreenien lisäksi myös valmennuspäiviä ja paraboccian SM-osaturnauksia. Lisäksi he ovat käyneet esittelemässä lajia muun muassa Oppimis- ja ohjauskeskus Valterin Ruskeasuon yksikössä ja muutamalle muullekin koululle ja luokalle.
– Mielellään menemme esittelemään bocciaa minne vain, jos pyydetään. Boccia on laji, jonka pelaajia harvemmin bongailee tuolta kadulta. Optimitilanne olisi, että mukaan lajiin löytäisi jo nuorena ja voisi kasvaa sen parissa, mutta yhtä lailla boccian tavoitteellisen harrastamisen voi aloittaa aikuisiälläkin.
Valmentamisen ja turnausjärjestelyjen ohella Laura Huopainen toimii myös bocciatuomarina kotimaan turnauksissa.
Huopainen työskentelee edelleen henkilökohtaisena avustajana, ei tosin enää Jan Huopaiselle. He avioituivat neljä vuotta sitten.
Lue muista paraurheilun ja soveltavan liikunnan parissa tärkeää vapaaehtoistyötä tekevistä
- Maalipallon monitoimimies Erkki Miinala
- Special Olympics -ratsastusvalmentaja Maritta Enqvist
- SISU Paraicehockeyn joukkueenjohtaja Marika Kurki
- Yleisurheiluvalmentaja Jukka Lahti
- Taekwondovalmentaja Tea Runnakko-Laitinen
- Näkövammaisurheilun erikoisseuran Aisti Sportin hallituksen jäsen Henriikka Toivola
- Special Olympics -alppihiihtovalmentaja Tiina Lavanti
- Oulun Judokerhon sovelletun judon ryhmän valmentaja Arto Kallio
- Fysioterapeutti ja Tampereen Vihurin soveltavan melonnan ryhmän ohjaaja Petra Peltoniemi
- HIY:n parasulkapalloryhmän vetäjä Anja Kima
- Voimisteluohjaaja Iida Laasanen
- Paraurheilukisojen monitoimimies Pekka Virtanen
- Soveltavan judon ja mailalajien valmentaja Kai Stör
Haluatko tulla mukaan toimintaan?
Tiina Siivonen, Verkostokoordinaattori, tiina.siivonen@paralympia.fi
Vapaaehtoiset koulutetaan tapahtumakohtaisesti, ja usein lajista ja työtehtävistä ei tarvitse olla aiempaa kokemusta. Tapahtumista lähetetään viestiä vapaaehtoisille, jotka ovat listalle ilmoittautuneet. Tapahtumien määrä ja vapaaehtoisten tarve vaihtelee.