- Etusivu
- Mikä on Paralympiakomitea?
- Yhteistyöverkostot
Yhteistyöverkostot
Yhdenvertaisempaa liikuntaa ja urheilua rakennetaan yhdessä. Siksi teemme tiivistä yhteistyötä useissa kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa.
Liikunnan ja urheilun kansalaisjärjestönä Suomen Paralympiakomitea toimii näköalapaikalla urheilun ja liikunnan sekä vammais- ja kansanterveystyön risteyksessä.
Myös myös monet liikunta-, kasvatus-, terveydenhuolto- ja sosiaalialan ammattilaiset ja koulutusorganisaatiot hakevat liikuntaideoita paraurheilusta ja soveltavasta liikunnasta.
Liikunta- ja urheiluverkostot
Lajiliitot
Useimmissa lajeissa paraurheilua kehitetään lajiliiton ja Suomen Paralympiakomitean yhteistyönä.
Osa lajiliitoista vastaa lajinsa paraurheilusta lähes kokonaan (esimerkiksi judo, voimistelu, koripallo), ja osa vain esimerkiksi parahuippu-urheilun osalta.
Osassa lajiliitoista paraurheiluun edetään junioritason soveltavan liikunnan kautta (esimerkiksi jalkapallo) ja toisissa paraurheilun yhteistyötä vasta käynnistellään tukemalla seuroja avaamaan ovensa soveltavalle liikunnalle (esimerkiksi taekwondo).
Vammaisia liikkujia on mukana avantouinnista retkeilyyn ja vuorikiipeilyyn sekä rullaluistelusta saappaanheittoon, biljardiin ja joogaan.
Paralympiakomitea auttaa lajiliittoja integroimaan soveltavaa liikuntaa ja paraurheilua omaan toimintaansa, ja toimii itse 4 lajin lajiliittona ja toistaiseksi 5 lajin siirtymävaiheen lajiliittona.
Lue lisää lajiliittointegraatiosta ja Paralympiakomiteasta lajiliittona Paraurheilu.fi-sivustolta
Suomen Olympiakomitea
Suomen Olympiakomitea on valtakunnallinen liikunta- ja urheilujärjestö, jonka tehtävänä on koko kansan liikkeen lisääminen, huippu-urheilun kehittäminen sekä liikuntakulttuurin yhteiskunnallisen aseman vahvistaminen.
Nykymuotoinen Suomen Olympiakomitea syntyi vuoden 2017 alussa, kun Valtakunnallinen liikuntaorganisaatio Valo yhdistyi Olympiakomitean kanssa.
Aluejärjestöt
Suomessa toimii 15 liikunnan ja urheilun aluejärjestöä. Paralympiakomitea kehittää aluejärjestöjen kanssa soveltavaa liikuntaa ja paraurheilua ja toteuttaa yhdessä mm. lasten leiritoimintaa ja koulutusta.
- Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry
- Etelä-Savon Liikunta ry
- Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry
- Hämeen Liikunta ja Urheilu ry
- Kainuun Liikunta ry
- Keski-Pohjanmaan Liikunta ry
- Keski-Suomen Liikunta ry
- Kymenlaakson Liikunta ry
- Lapin Liikunta ry
- Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry
- Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry
- Pohjois-Karjalan Liikunta ry
- Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ry
- Pohjois-Savon Liikunta ry
- Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry
Lisäksi Paralympiakomitea tekee viestintäyhteistyötä useiden liikunta- ja kuntoutusalan ammattilaisia palvelevien järjestöjen sekä koululais- ja opiskelijaliikunnan järjestöjen kanssa.
Soveltavan liikunnan verkostot
Suomalaisen soveltavan liikunnan paikallistasolla Paralympiakomitean keskeisiä yhteistyökumppaneita ovat kunnallinen liikuntatoimi, kuten soveltavan liikunnan ohjaajat ja soveltavaa liikuntaa toteuttavat yhdistykset ja seurat.
Liikuntatieteellinen Seura LTS
Tärkeä kotimainen yhteistyökumppanimme on Suomen Liikuntatieteellinen Seura LTS, joka on vuonna 1933 perustettu liikuntatieteistä, -kulttuurista ja -politiikasta kiinnostuneiden henkilöiden ja yhteisöjen muodostama kansalaisjärjestö ja tiedeviestintäorganisaatio.
Liikuntatieteellinen Seura koordinoi mm. kuntien soveltavan liikunnan kehittämishankkeita ja soveltavan liikunnan ammattilaisten täydennyskoulutusta.
Asiantuntijoitamme on mukana muun muassa LTS:n soveltavan liikunnan tutkimus- ja kehittämistyöryhmässä ja kuntien soveltavan liikunnan koordinaatioryhmässä.
Paikalliset verkostot
Paikkakunnasta riippuen soveltavan liikunnan ja terveysliikunnan palveluja tarjotaan myös kansalais- ja työväenopistojen, kunnan terveys- ja sosiaalipalvelujen, koulujen ja erilaisten laitosten puitteissa. Kuntatason soveltavan liikunnan kehittämishankkeita seurataan Liikuntatieteellisen seuran sivustolla.
Alueelliset verkostot
Aluetason kumppaneita soveltavan liikunnan ja paraurheilun alueella ovat mm. liikunta-, kuntoutus-, sosiaali- ja kasvatusalan oppilaitokset, urheiluopistot ja liikunnan aluejärjestöt.
Korkealaatuisen tutkimustiedon saamiseksi soveltavan liikunnan ja paraurheilun alueelta tehdään yhteistyötä myös Jyväskylän yliopiston liikunta- ja terveystieteiden tiedekunnan sekä maamme ammattikorkeakoulujen kanssa.
Vertaisverkostot
Perinteiset diagnoosipohjaisesti toimivat vammais- ja potilasjärjestöt ovat tärkeitä toimijaverkostoja myös liikunnassa ja urheilussa. Erilaisten vammaryhmien tai potilasjärjestöjen omat ryhmät, lajit ja vertaisohjaajat ovat tärkeitä liikuntatiedon jakamisen ja vertaistuen paikkoja.
Näissä järjestöissä tai järjestöjen ylläpitämissä kuntoutus-, asumispalvelu- ja työkeskuksissa työskentelee satoja vammaistyön ammattilaisia, jotka hyödyntävät Paralympiakomitean liikunta- ja urheilutoimintaa arjen työssään.
Invalidiliitto ja muut liikuntavammaisten järjestöt
Liikuntavammaisuuden alueella on useita valtakunnallisia toimijoita.
Invalidiliitossa on 154 jäsenyhdistystä. Sen jäsenyhdistykset henkilöjäsenineen (noin 32 000) muodostavat lähes puolet Paralympiakomitean yhdistysjäsenistä.
Lisäksi liikkumis- ja toimimisesteisille järjestetään diagnoosiin, vertaisuuteen tai toimintakykyyn perustuvia kuntoutus- ja liikuntapalveluja monella taholla.
Tällaisia liikuntavammaisuuden ja liikkumisesteisyyden alueella toimivia diagnoosipohjaisia järjestöjä ovat Invalidiliiton lisäksi esimerkiksi
- Aivoliitto
- CP-liitto
- Lihastautiliitto
- Neuroliitto
- Reumaliitto
Näkövammaisten Liitto
Näkövammaisten Liitto on Suomen näkövammaisyhdistysten kattojärjestö, joka edistää sokeiden ja heikkonäköisten ihmisten oikeuksien toteutumista, tuottaa erityispalveluja ja toimii näkemisen asiantuntijana Suomessa.
Näkövammaisten Liittoon kuuluu 14 alueyhdistystä ja 11 toimialayhdistystä, ja liitolla on lisäksi noin 21 000 henkilöjäsentä. Näkövammaisliikunnan paikallisen ja aluetoiminnan keskeiset toimijat tulevat Näkövammaisten Liiton alueyhdistyksistä ja niiden paikalliskerhoista.
Lue lisää Näkövammaisten Liitosta
Kehitysvammaisten Tukiliitto
Kehitysvammaisten Tukiliiton tehtävänä on tukea jäsenistöään sekä puolustaa ja kehittää kehitysvammaisten ja heidän perheidensä yhteiskunnallista tasa-arvoa. Tukiliiton toiminnan perustana ovat yhdistykset, joiden keskeisenä tehtävänä on vertaistuen tarjoaminen ja sosiaalisen pääoman kasvattaminen.
Tukiliitolla on 185 jäsenyhdistystä, 14 tukipiiriä ja niissä on lähes 18 000 henkilöjäsentä. Lisäksi Paralympiakomitea tekee tiivistä yhteistyötä Tukiliiton ylläpitämän Malike-toiminnan kanssa.
Förbundet De Utvecklingsstördas Väl
FDUV on valtakunnallinen vammaisjärjestö, joka työskentelee ruotsinkielisten kehitysvammaisten henkilöiden ja heidän läheistensä edunvalvojana. FDUV:llä on jäsenenä 11 alueellista kehitysvammayhdistystä, joissa on noin 2 500 henkilöjäsentä.
Lue lisää FDUV:stä
Kehitysvammaliitto
Kehitysvammaliitto edistää kehitysvammaisten ja muiden oppimisessa, ymmärtämisessä ja kommunikoinnissa tukea tarvitsevien ihmisten tasa-arvoa ja osallistumista yhteiskunnassa, kehittää palveluja sekä edistää alan tutkimusta.
Kehitysvammaliiton varsinaisia jäseniä ovat yhteisöt, kuten kuntayhtymät, kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja säätiöt, jotka tekevät kehitysvammatyötä tai toimivat muuten kehitysvammaisten ihmisten hyväksi.
Lue lisää Kehitysvammaliitosta
Munuais- ja maksaliitto
Munuais- ja maksaliitto toimii munuais- ja maksapotilaiden etu-, palvelu- ja yhteistyöjärjestönä. Työllään liitto ennaltaehkäisee munuais- ja maksasairauksia sekä edistää sairastuneiden hoitoa, kuntoutusta ja sosiaaliturvaa yhteistyössä koti- ja ulkomaisten järjestöjen sekä viranomaisten kanssa, joilla kaikilla on yhteinen päämäärä.
Munuais- ja maksaliiton 20 jäsenyhdistyksessä on noin 6 000 henkilöjäsentä.
Lue lisää Munuais- ja maksaliitosta
Sydän- ja keuhkosiirrokkaat - SYKE ry
SYKE ry on sydän-, keuhko- sekä sydän-keuhkosiirrokkaiden ja heidän läheistensä yhdysside ja etujärjestö. SYKE on Suomen Sydänliitto ry:n jäsen ja tekee yhteistyötä myös Hengitysliitto HELI:n kanssa.
Yhdistykseen kuuluu noin 80 % elinsiirrokkaista eli noin 500 henkilöä.
Lue lisää SYKE ry:sta
Kynnys ry
Kynnys ry on valtakunnallinen vammaisten henkilöiden ihmisoikeusjärjestö. Paralympiakomiteaa edeltänyt VAU ja Kynnys ry ovat toteuttaneet yhdessä liikuntapaikkojen esteettömyyteen liittyviä hankkeita.
Lue lisää Kynnys ry:sta
Kansainväliset yhteistyöverkostot
Pohjoismaat
Tanskassa, Ruotsissa ja Islannissa paraurheilu on yhteisen katon alla Suomen Paralympiakomitean tapaan.
Tanskalainen soveltavan liikunnan tietopalvelukeskus Handicapidrættens Videnscenter julkaisee soveltavaan liikuntaan liittyviä oppaita ja ylläpitää esimerkiksi liikuntatilojen esteettömyyteen opastavaa sivustoa.
Norjan paraurheiluliitto lopetettiin ja paraurheilu integroitiin 56 lajiliittoon. Norjan Olympia- ja Paralympiakomitea vastaa paralympialajien huippu-urheilusta.
Tanska
Ruotsi
Norja
Islanti
Kansainvälinen Paralympiakomitea
Suomen Paralympiakomitea vastaa pohjoismaisten NordHIF-yhteyksien lisäksi yhteyksistä Kansainväliseen Paralympiakomiteaan (IPC).
Kansainvälinen Paralympiakomitea hallinnoi maailmanlaajuista paralympialiikettä. Se järjestää kesä- ja talviparalympialaiset sekä toimii kansainvälisenä lajiliittona kymmenelle lajille. IPC:llä on yli 200 kansallista jäsentä, joista Suomen Paralympiakomitea on yksi.
IPC on perustettu 22.9.1989 ja sen pääkonttori sijaitsee Saksan Bonnissa, jossa työskentelee yli 70 henkilöä 20 eri maasta. Päätöksenteko koostuu johtokunnasta, johtoryhmästä ja yleiskokouksesta, johon Suomesta osallistuvat Paralympiakomitean hallituksen puheenjohtaja ja pääsihteeri.
Kansainvälisen Paralympiakomitean puheenjohtaja on Andrew Parsons ja pääsihteeri Mike Peters.
Lue lisää IPC:stä
Elinsiirtourheilu
- World Transplant Games Federation
- European Transplant and Dialysis Sport Federation
- European Heart and Lung Transplant Federation
Kehitysvammaisten urheilu
- World Intellectual Impairment Sport VIRTUS (entinen INAS)
- Special Olympics -urheilun maailmanjärjestö (Special Olympics International, SOI)
- Special Olympics Europe Eurasia, SOEE
- Sports Union for athletes with Down Syndrome, SU-DS
Liikuntavammaisten urheilu
- CP-vammaisten kansainvälinen urheilujärjestö: Celebral Palsy International Sports & Recreation Association (CPISRA)
- Pyörätuoliurheilijoiden ja amputoitujen urheilijoiden kansainvälinen urheilujärjestö: World Abilitysport
Paralympiakomitean lajiliittovastuulajien kansainväliset liitot
- Kansainvälinen Pyörätuolirugbyliitto: World Wheelchairrugby WWR
- Kansainvälinen Boccialiitto: World Boccia
Näkövammaiset
International Blind Sport Federation (IBSA)
Soveltavan liikunnan ja paraurheilun tutkijoiden ja kehittäjien kansainväliset verkostot
- International Federation of Adapted Physical Activity IFAPA
Soveltavan liikunnan kansainvälinen tutkijaverkosto IFAPA julkaisee mm. APAQ-lehteä neljännesvuosittain ja järjestää kansainvälisiä konferensseja (IFAPA) joka toinen vuosi. - European Federation of Adapted Physical Activity EUFAPA
EUFAPA on soveltavan liikunnan eurooppalainen tutkijaverkosto, jonka sivustolta löytyy myös eurooppalaisen soveltavan liikunnan tutkimusjulkaisu.
Yhteistyökumppaneiden paraperhe
Paralympiakomitea solmii arvopohjaisia kumppanuuksia vastuullisten yritysten kanssa, jotka haluavat edistää suomalaisten paraurheilijoiden sekä vammaisten tai toimintarajoitteisten lasten ja nuorten mahdollisuuksia.
Lue lisää yhteistyökumppaneiden paraperheestä Paraurheilu.fi-sivustolta